Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Οι εντυπώσεις που αποκόμισα κατά την επίσκεψή μου στον Λευκό Οίκο και συνομιλώντας με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι ότι επιθυμία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς άλλωστε είναι και ισχυρό το ελληνικό στοιχείο, τόσο στις ΗΠΑ γενικότερα όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

«Οι ΗΠΑ είχαν πάντοτε έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, και εκτιμώ ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω» τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στα όσα ζητεί το ΕΒΕΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή της προς την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ.: Ποιος ο απόηχος του ταξιδιού σας στην Αμερική και ποιες πιστεύετε ότι μπορεί να είναι οι εκτιμήσεις ή οι διαθέσεις του κ. Τραμπ για την Ελλάδα;

Απ.: Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτύξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισα κατά την επίσκεψή μου στον Λευκό Οίκο και συνομιλώντας με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι ότι επιθυμία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς άλλωστε είναι και ισχυρό το ελληνικό στοιχείο τόσο στις ΗΠΑ γενικότερα όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ είχαν πάντοτε έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, και εκτιμώ ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω.

Ερ.: Απευθύνατε πρόσκληση-πρόταση στους Έλληνες ομογενείς να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά τους και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό όταν η χώρα μας έχει ένα τόσο βεβαρημένο φορολογικό σύστημα -για πολλούς αποτρεπτικό- και ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από αστάθεια;

Απ.: Οι Έλληνες ομογενείς ποτέ δεν σταμάτησαν να σκέφτονται την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους και στην Ελλάδα. Στις επαφές που είχα μαζί τους κατά τη διάρκεια της παραμονής μου τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη, τους ανέλυσα διεξοδικά ότι ακόμη και αυτήν την περίοδο της κρίσης υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες, στον τομέα των τροφίμων, στις υπηρεσίες παιδείας και υγείας.

Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα, όπως η υψηλή φορολογία, η δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης και γενικότερα η γραφειοκρατία, η πολυνομία και το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά όλα αυτά εκτιμώ ότι βαίνουν σταδιακά προς επίλυση και γι’ αυτό κάλεσα και τους ομογενείς να στηρίξουν με επενδύσεις την Ελλάδα.

Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μου και θα δουν με θετικότερη ακόμη ματιά την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στην πατρίδα τους.

Ερ.: Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ποιες επιπτώσεις θα έχει στην πραγματική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο;

Απ.: Έχω κατ’ επανάληψιν επισημάνει ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας που δεν θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Και για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν ότι συμφωνούν σε βασικά ζητήματα και να τα θέσουν από κοινού στους εταίρους και δανειστές, διαμηνύοντάς τους ότι αποτελούν εθνικές απαράβατες γραμμές που δεν πρόκειται να παραβιαστούν όποια κι αν είναι, τώρα ή στο μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση.

Ερ.: Τι ζητεί το ΕΒΕΑ για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και τη στροφή της προς την ανάπτυξη;

Απ.: Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, στο οποίο θα συμφωνήσουν, όπως σας προανέφερα, οι πολιτικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, μιας συμφωνίας με τους εταίρους, προτείνουμε:

•Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν μπορεί να είναι υψηλότερα από το 2% του ΑΕΠ.
•Οι συντάξεις δεν μπορούν να υποστούν νέα μείωση.
•Να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
•Να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, στο σκέλος των εργασιακών, οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
•Να υπάρξει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα με ταυτόχρονη προσήλωση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
•Να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης των δαπανών των νοικοκυριών.

Στα προαναφερόμενα ζητήματα συμφωνούν εν πολλοίς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί» για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αν τεθούν στους εταίρους και δανειστές κάτω από ένα πνεύμα συναίνεσης, συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης