Πλήθος πολιτών, μέλη του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και άλλοι συγκεντρώθηκαν στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας σήμερα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καθαρισμού του χώρου, εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο της πέμπτης Σύγχρονης Νεμεάδας που θα διεξαχθεί στις 22-24 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την τελετή έναρξης την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., της οποίας κορυφαίο γεγονός θα είναι η αφή της Φλόγας στο Βωμό του Νεμείου Διός και το στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία. Ως γνωστόν, στην αρχαία Ελλάδα η Εκεχειρία προστάτευε και συμβόλιζε το πνεύμα διεξαγωγής των αγώνων σε καθεστώς ειρήνης. Όπως στην αρχαία Ελλάδα, η Εκεχειρία προστάτευε και συμβόλιζε το πνεύμα των ειρηνικών αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο 23 Ιουνίου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους αγώνες δρόμου όσων δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 15 Μαΐου το αργότερο. Θα διεξαχθούν οι αγώνες ταχύτητας εκατό μέτρων «στάδιο»και ο «μακρύς δρόμος» 7,5 χιλιομέτρων στα «Βήματα του Ηρακλή», από τον αρχαίο ναό του Ηρακλή στις Αρχαίες Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με το παραδοσιακό αγριοσέλινο και θα ακολουθήσει δεξίωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Νεμέας στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο αρχαίο στάδιο η θεατρική παράσταση «Νεμεάδα», βασισμένη σε έμμετρη διήγηση των μυθολογικών παραδόσεων και της αρχαίας ιστορίας της Νεμέας και των Νεμέων Αγώνων, που έχει γράψει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κωστούρος. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τέταρτη Νεμεάδα το 2008 και αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές για τον τοπικό πληθυσμό.

Για την ώρα, οι προεργασίες για τους αγώνες είναι σε εξέλιξη, με επίκεντρο την προετοιμασία αρχαίων ενδυμασιών για τους συμμετέχοντες και τις εργασίες συντήρησης της στοάς στο αρχαίο στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης