Στα όρια τους βρίσκονται τέσσερις στους δέκα ιατρούς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση, το λεγόμενο σύνδρομο «burnout». Πιο εξουθενωμένοι θεωρούνται οι παιδίατροι, οι αναισθησιολόγοι, οι χειρουργοί και οι παθολόγοι.

Υπερβολική κούραση, συνεχής έκθεση σε καταστάσεις έντονης πίεσης και άγχους εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ιατρών αυτών αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών, καθώς η πιθανότητα ιατρικού λάθους αυξάνεται. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά εξουθένωσης είναι πολύ υψηλά στους ειδικευόμενους (49,1%), δηλαδή στους ιατρούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Επιπλέον, δύο στους τρεις ιατρούς (63,6%) που υποφέρουν από «burnout» είναι γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα, με τίτλο: «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων», στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πλαίσιο, άρχισε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η έρευνα έγινε σε δείγμα περίπου 4.000 ιατρών και από τις εννέα χώρες, ενώ στο δείγμα περιλαμβανόταν 700 γιατροί απ’ όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: seleo.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης