Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη γνωστός μαιευτήρας των Αθηνών για ιατρική αμέλεια, η οποία αφορούσε στη μη έγκαιρη διάγνωση καρκίνου σε νεαρή γυναίκα που είχε ως αποτέλεσμα η 32χρονη να χειρουργηθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και να της αφαιρεθούν η μήτρα, οι σάλπιγγες κι οι ωοθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αντιμέτωπη με τη σπάθη της Δικαιοσύνης ήρθε, για την ίδια υπόθεση, και συνάδελφός του, παθολογοανατόμος, η οποία καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση. 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι ιατροί κατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι, παρόλο που η νεαρή γυναίκα είχε εργαστηριακά και κλινικά ευρήματα στο διάστημα της διετίας 2008 – 2010, δεν αξιολόγησαν σωστά τα παθολογικά συμπτώματα.

Ειδικότερα, μολονότι η γυναίκα εμφάνιζε υπερπλαστικό ενδομήτριο που δεν υποχωρούσε στη φαρμακευτική αγωγή που της έδινε ο μαιευτήρας, παρατεταμένη αιμορραγία κατά την περίοδο αλλά και κατά τη σεξουαλική επαφή και έντονο πόνο στη γεννητική περιοχή, ο γιατρός δεν αξιολόγησε σωστά τα συμπτώματα, ενώ η παθολογοανατόμος σε δύο εκθέσεις της προέβη σε εσφαλμένη διάγνωση μη διαπιστώνοντας στοιχεία κακοήθειας, δηλαδή καρκίνο, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί η προκαρκινωματώδης βλάβη σε καρκίνο του ενδομητρίου και να υποβληθεί η ασθενής σε ριζική υστερεκτομή μετ’ εξαρτημάτων της και εκτομή των πυελικών λεμφαδένων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάθος ιατρικοί χειρισμοί άφησαν τον καρκίνο να εξελιχθεί»

Ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων της άτυχης, νεαρής κοπέλας, Νικόλαος Διαλυνάς, μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε τα εξής:

«Μαζί με τη συνάδελφο και συνεργάτιδα του γραφείου στην Αθήνα, Νίκη Χωρινού, δώσαμε μια μάχη επί 4 και πλέον μήνες, έχοντας δίπλα μας στην κυριολεξία την καρκινοπαθή γυμνάστρια, η οποία είδε να εκτυλίσσεται μπροστά της ένα κομμάτι της ζωής της, το οποίο από λανθασμένους ιατρικούς χειρισμούς και παραλείψεις την οδήγησε στον καρκίνο.

»Το κομμάτι αυτό περιείχε τη μοναδική ευκαιρία για να μη φτάσει στο σημείο που τελικά έφτασε, για να παραμείνει αλώβητη από τον καρκίνο, για να μη μείνει χωρίς παιδί, αλλά της τα στέρησαν όλα αυτά. Ο Γολγοθάς της δίκης, αυτά που είδε και άκουσε, την αναβάπτισαν και την ενθάρρυναν.

»Είναι το φιλί της πνοής για το μέλλον. Εμείς οι δικηγόροι, πολύ δε περισσότερο οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση, άνοιξαν έναν νέο δρόμο και πέρασαν ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Πάνω από όλα είναι η ζωή και η υγεία της ασθενούς. Για αυτήν πρέπει να αγωνιστούμε όλοι.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης