Καταρρέει η Δημόσια ΥγείαΤη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο τομέα της Υγείας περιγράφει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, καθώς -όπως αναφέρουν- παρατηρείται κύμα φυγής των συναδέλφων τους από τον ΕΟΠΥΥ, και καλούν το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μη μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων, προκειμένου να αμειφθούν, μόλις 4.041.

Όσον αφορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση αναφέρει ότι μόνο για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει 300 εκατ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2010 και 2011 οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Τραγικές ελλείψεις σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά..

Η Ένωση σημειώνει ότι, ακόμα και στους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός, που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον Νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, στον Νομό Χαλκιδικής μόλις 1, στον Νομό Λακωνίας 2, στους Νομούς Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ σε ολόκληρους τους Νομούς Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Για παράδειγμα, νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτο από ιατρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους.

«Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» διαμηνύει η Ένωση και προτείνει:

• άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών, παλαιών και νέων - τακτική ανά μήνα πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του οργανισμού
• άμεση αποστολή των συμβάσεων προς τους ιατρούς
• επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ, από 6,5 ευρώ που είναι σήμερα
• αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, καθώς από τα 6 δισ. ευρώ μόνο το 1,8% δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη
• κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς
• ισότιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
• συμμετοχή των ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού, όπως ορίζει άλλωστε και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ
• ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης και κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013, 14:03