Σημαντικές δικαστικές εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση του σκανδάλου των εταιρειών Energa – Hellas Power. Μετά τις απολογίες και τις προφυλακίσεις των έξι κατηγορουμένων, για τους οποίους ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας εξέδωσε δικαστικά εντάλματα σύλληψης, το ενδιαφέρον των Αρχών επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για Βρετανό υπήκοο, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος του ρωσο-αραβικού fund με την επωνυμία «Worldwide Energy Limited», στο οποίο παρουσιάστηκε ότι μεταβιβάστηκαν οι δύο εταιρείες, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η συγκεκριμένη, μυστηριώδης, μεταβίβαση έγινε «προσχηματικά», προκειμένου οι κατηγορούμενοι και ειδικότερα οι Μηλιώνης και Φλώρος να καταφέρουν να απεμπλακούν από τις όποιες οικονομικές και ποινικές εκκρεμότητες είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή από την άρνηση καταβολής εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και τους προμηθευτές ρεύματος.

Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, έτσι ώστε ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του fund να εντοπιστεί, να συλληφθεί και να παραδοθεί στις δικαστικές Αρχές της χώρας μας. Πρόκειται για τον Alan Cable, για τον οποίο έχει ήδη εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αποτέλεσμα να καταζητείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον συνδέουν με τον Αχιλλέα Φλώρο

Για τον ρόλο του Cable γίνεται, άλλωστε, εκτενής αναφορά στο συμπληρωματικό εισαγγελικό πόρισμα της κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο παρεδόθη στις 15 Οκτωβρίου του 2012 στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε αυτό, ο Βρετανός φέρεται να συνδέεται με έκνομες δραστηριότητες του Αχιλλέα Φλώρου, o oποίος από την πλευρά του φέρεται να διώκεται από τις βελγικές Αρχές για αδικήματα όπως οι πλαστογραφίες και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου: «… Την 23-11-2011 και 19-12-2011 αντίστοιχα, οι παραπάνω χρεωμένες εταιρείες (HELLAS POWER A.E. και ENERGA A.E.) εμφανίστηκαν να μεταβιβάζονται ή επιδίωξαν να φανούν να μεταβιβάζονται σε κάποιο Ρωσο-Αραβικό Fund με την επωνυμία ”WORLDWIDE ENERGY LIMITED” αγνώστων λοιπών στοιχείων και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, το οποίο φέρεται ότι εκπροσωπείται από πρόσωπο ονόματι Alan Cable, Άγγλο υπήκοο, που, κατά πληροφορίες, συνδέεται με την εγκληματική δραστηριότητα του Αχιλλέα Φλώρου (πλαστογραφίες, ξέπλυμα, κ.λπ.), για την οποία ο τελευταίος φέρεται να διώκεται από τις Βελγικές Αρχές…».

Δείτε το πόρισμα

  

Ο Αlan Cable, λοιπόν, εμφανίζεται να είναι ο τελευταίος «κρίκος» της ιστορίας η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται από τον Οκτώβριο του 2011 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα -σύμφωνα με τη δικογραφία- σκάνδαλα στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Μέσω της ογκώδους δικογραφίας ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που από τη μία έχει «εξαπατημένους» προμηθευτές και χρέη προς το Δημόσιο και από την άλλη έντονη κοσμική ζωή και εκροή εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι, ενώ οι κατηγορούμενοι ελέγχονταν από την ελληνική Δικαιοσύνη και δη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία (τον Φεβρουάριο του 2012) άσκησε εναντίον τους κακουργηματικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, εμφανίζονταν να συνέχιζαν απτόητοι τη δράση τους εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς απέφευγαν συστηματικά να καταβάλλουν τις οφειλές για τον φόρο ειδικής κατανάλωσης αλλά και τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το σκάνδαλο που προκαλεί αναταράξεις στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2011. Πρωταγωνιστές είναι οι εταιρείες «Hellas Power», η οποία ανήκει στον Βασίλη Μηλιώνη, και η «Energa», με επικεφαλής τους Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας για λογαριασμό των εταιρειών που εκπροσωπούσαν, υπό την ιδιότητα του διαχειριστή ξένης περιουσίας, παρείχαν στο καταναλωτικό κοινό -φθηνό όπως διατείνονταν- ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι όροι και υποχρεώσεις των συμβάσεων που είχαν υπογράψει ανέφεραν ρητώς ότι εντός καθορισμένων προθεσμιών θα έπρεπε να καταβάλουν μέσω του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τα χρήματα για την παροχή που τους έκαναν.

Κάτι το οποίο όμως -σύμφωνα με τη δικογραφία- δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, η άρνησή τους να καταβάλουν τα «νόμιμα» είχε ως αποτέλεσμα να «φεσώσουν» τους παρόχους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, τα χρέη της «Hellas Power» προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ της «Energa» σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών φέρονται, σύμφωνα με τα εισαγγελικά πορίσματα, να παρακράτησαν τα εν λόγω ποσά αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2010, με το επιχείρημα ότι από την 1η Οκτωβρίου του 2010 είχαν πραγματοποιηθεί υπερτιμολογήσεις στην Οριακή Τιμή Συστήματος από την ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα, όπως έλεγαν, να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

Την ίδια στιγμή, οι δύο εταιρείες έκαναν καταγγελία για τις υπερτιμολογήσεις, ζητώντας να «παγώσουν» για κάποιο διάστημα οι οφειλές τους, κάτι το οποίο δεν γινόταν να συμβεί, καθώς η PAE, μέσω του προέδρου της, τους ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2011 ότι η υποβολή οποιασδήποτε αναφοράς – καταγγελίας δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, καλώντας τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2011 εξεδόθη η υπ’ αριθ. 1257/2011 απόφαση της PAE, με την οποία απορρίφθηκε η πρώτη καταγγελία της «Hellas Power», αποδομώντας στην ουσία το επιχείρημα περί υπερτιμολόγησης στην Οριακή Τιμή Συστήματος.

Ρωσο-αραβικό «φάντασμα»

Από την καταγραφή των γεγονότων προκύπτει ότι, μετά την ιστορία με το fund, ως εκπρόσωπος των δύο εταιρειών «Energa» και «Hellas Power» εμφανίστηκε ο Νικόλαος Δεκόλης. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ανεπάγγελτο νέο, με μικρά εισοδήματα και ορισμένα αγροτεμάχια στην περιφέρεια Ιωαννίνων!

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, με τη συγκεκριμένη ενέργεια οι Μηλιώνης και Φλώρος αποσκοπούσαν στο να αποσυρθούν, θέτοντας στη θέση τους ένα φυσικό πρόσωπο αναξιόχρεο, ώστε να εξαναγκάσουν τους δανειστές τους να μειώσουν ή να διαγράψουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα, από τις έρευνες προέκυψε ότι με το που ανέλαβαν ο Νικόλαος Δεκόλης αλλά και ο Στέφανος Σιαφάκας τη διοίκηση της «Hellas Power», κατέθεσαν συνολικά 38,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, εκ των οποίων 28 εκατομμύρια διατέθηκαν για την πληρωμή ενός call option, δηλαδή ενός παραγωγού που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προμηθευτεί 5,6 εκ. MW ηλεκτρική ενέργεια από την «Global Power Systems Incorporated» η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι.

«Ξέπλυμα» 85 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η συγκεκριμένη εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα εμβάσματα ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι κατηγορούμενοι φρόντισαν να «διαφυλάξουν» στο εξωτερικό.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι στα βιβλία της εταιρείας δεν είχε καταχωρηθεί ούτε η μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία αλλά ούτε και η συμφωνία που είχαν συνάψει με αυτή, ενώ εν τέλει αποδείχθηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες νομιμοποίησης χρηματικού ποσού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ!

«Μέρος του εγκληματικού προϊόντος, κατηγορούμενοι απέκρυψαν, διοχέτευσαν μέσα στο τραπεζικό σύστημα, μετέτρεψαν σε απλό λογιστικό μέγεθος κατάθεσης και τελικών μετέφεραν, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, στο Ντουμπάι, στο Χονγκ Κονγκ, στην Κύπρο, άλλα και στις Μπαχάμες, με σκοπό να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου.

Η «μαύρη» διαδρομή και οι «ενδιάμεσοι»

Από την έρευνα προέκυψε ότι από τα χρήματα που είχαν «σταλεί» στην Ελβετία, μεγάλο μέρος αυτών (περί τα 48 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των offshore εταιρειών WEL (διαχειριστής της ο Σιαφάκας), GPI (με διαχειριστή τον Σμυρλιάδη) και CHGL (με διαχειριστή και πάλι τον Σιαφάκα), που  διατηρούνταν στην τράπεζα HSBC στον Χονγκ Κονγκ.

Από την κίνηση δε των εν λόγω τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι με τη χρήση των ενδιάμεσων εταιρειών NIL και HIL με διαχειριστή τον κ. Σιαφάκα μεταφέρθηκαν περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας Kaifai International Limited, η οποία ανήκει στον Αριστείδη Φλώρο, ενώ αποδείχθηκε ότι, εκτός από τα 47 εκατ. ευρώ, με τη χρήση των ιδίων ενδιάμεσων εταιρειών, μεταφέρθηκαν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορους λογαριασμούς της «Hellas Power» προς τη Σιγκαπούρη και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2011, από τον λογαριασμό της εταιρείας GPI εμβάστηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό της ΙΕΤ (ανήκει στους κ.κ. Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρο), ενώ κατά το χρονικό διάστημα από τις 27 Ιανουαρίου του 2012 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2012 εστάλησαν επτά εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών στην Κύπρο.

Τέλος, προέκυψε ότι η εταιρεία με την επωνυμία  «Ensiform ltd», η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς εκεί, έλαβε στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 εισερχόμενο έμβασμα ύψους 30.000 ευρώ από την εταιρεία «Κέντωρ Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (έτσι μετονομάστηκε η Energa), ενώ η ίδια εταιρεία (Ensiform) πήρε στις 3 Ιανουαρίου του 2011 έμβασμα ύψους 2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «Verbund-Austria Power Trading Energa Hellas S.A.», η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ανήκει στους Αχιλλέα και Αριστείδη Φλώρο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης