Οι απαγορεύσεις στις φυλακές γεννούν τη διαφθορά και τα κυκλώματα αισχροκέρδειας που λυμαίνονται τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Άλλοτε με ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλοτε με επιστολές των ίδιων των εγκλείστων το φαινόμενο της κερδοσκοπίας αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» του σωφρονιστικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος της φυλακής υπακούει, όπως φαίνεται, στο κέρδος που επιδιώκεται από οποιονδήποτε, εντός ή εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος , θελήσει να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες των κρατουμένων πουλώντας πολύ ακριβά είδη τα οποία είτε απαγορεύονται είτε καθιστούν πιο ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης.

Ως «μαγαζί γωνία» λειτουργούν ιδιαίτερα κάποιες ελληνικές φυλακές, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των κρατουμένων οι οποίοι πέφτουν καθημερινά θύματα των κυκλωμάτων αισχροκέρδειας.

Το καθεστώς κερδοσκοπίας στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα έχουν καταγγείλει, με ανακοίνωσή τους οι κρατούμενοι από το Δεκέμβριο του 2013 ζητώντας να μπει ένα τέλος σ’ αυτό. «Το πανηγύρι της διαφθοράς καλά κρατεί και στις φυλακές της Πάτρας. Οι υπεύθυνοι της τροφοδοσίας εκτός από το γεγονός του ότι προωθούν μάρκες προϊόντων δικής τους προτίμησης (δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες μ αυτές τις εταιρίες…) παράλληλα χρεώνουν ή αφαιρούν ακόμα και τις προσφορές. Για παράδειγμα προϊόντα που είναι 1+1 δώρο το δώρο χάνεται και πουλιέται σαν κανονικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη γνωστοποίηση αυτών των γεγονότων προς τους υπεύθυνους κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πίσω από την άγνοια.

Διεκδικούμε λύσεις ΑΜΕΣΑ. Για εμάς η αδικία και η διαφθορά έχουν πλέον όνομα και επάγγελμα», σημειώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Πάτρας.

Για υπερτιμολογήσεις βασικών ειδών κατανάλωσης και παροχή υπηρεσιών με συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, μιλά και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σε ανακοίνωσή της το Φεβρουάριο του 2015 στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «η δυσωδία της διαφθοράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αποκαλύπτει πως μόνο με «καπέλο» διατίθενται πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουν οι έγκλειστοι στα καταστήματα των φυλακών (τα γνωστά μπακάλικα). «Η οικονομική αφαίμαξη των κρατουμένων ξεκινά από τα καθημερινά είδη -όπως καφές, ζάχαρη, απορρυπαντικά- που διατίθενται υπερκοστολογημένα από τα «μπακάλικα» των φυλακών. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες πως «σε διάφορα είδη υπάρχει μία μόνο επιλογή, καταφανώς υπερτιμολογημένη, στην οποία λόγω των συνθηκών οι κρατούμενοι αναγκάζονται να συναινέσουν. Αναφέρουμε ενδεικτικά: πανάκριβα μίνι μπαρ αντί για ένα απλό ψυγειάκι, πλαστικά τραπεζάκια που κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ, ρούχα από ένα και μόνο μαγαζί επαρχιακής πόλης ή παπούτσια μίας και μόνον συγκεκριμένης μάρκας».

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει ακόμα ότι «η διεύθυνση σε διάφορες φυλακές υποχρεώνει τους κρατούμενους να αποκαθιστούν με δικά τους έξοδα φθορές στην υποδομή των κελιών (βρύσες, νιπτήρες, λεκάνη τουαλέτας) ή να πληρώνουν οι ίδιοι το βάψιμο του κελλιού τους. Όσον αφορά τον κοινόχρηστο εξοπλισμό, όπως μάτια κουζίνας, ψυγεία, βρύσες, σιφόνια, ψύκτες νερού, αν χαλάσουν, η απάντηση είναι ‘θα φέρουμε εξωτερικό συνεργείο, θα σας πούμε πόσο κοστίζει και αν συμφωνείτε το φτιάχνετε, διαφορετικά αφήστε το έτσι! Έχουμε στα χέρια μας τιμοκαταλόγους που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης