Λίγο η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε χθες, λίγο το Πάσχα, λίγο και οι ανησυχίες των κατοίκων για την εξέλιξη της κόντρας με την κρατική μηχανή, η κινητοποίηση χθες στον Ερημίτη ήταν ισχνή με αποτέλεσμα να γίνουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν υπό την επιτήρηση και τον αποκλεισμό της περιοχής από δεκάδες αστυνομικούς, οι οποίοι πριν καν τις 6 το πρωί είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στην ευρύτερη έκταση.
Πλέον, δημοτική αρχή και παρατάξεις αλλά και η συντονιστική επιτροπή αγώνα αναζητούν νομικούς τρόπους να αντιδράσουν, ενώ η μάχη επικεντρώνεται πλέον στις τρεις προσφυγές στο ΣτΕ που συζητούνται οι δύο το Μάιο και η τρίτη το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεργός ο Δήμος»

Για διοικητικό πραξικόπημα του Δήμου Κέρκυρας η ηγεσία του οποίου είναι συνεργός, κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της: «Πλήθος πολιτών, εκπρόσωποι τοπικών κερκυραϊκών φορέων, θεσμικοί παράγοντες (βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) παραμένουμε από τις 7 πμ στον Ερημίτη αποτρέποντας την έναρξη γεωτρήσεων για λογαριασμό του σφετεριστή του χώρου ΤΑΙΠΕΔ.

Όλες αυτές τις ώρες εξελίσσεται ένας πρωτοφανής εμπαιγμός από διοικητικούς και θεσμικούς παράγοντες του δήμου Κέρκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται εφοδιασμένο με άδεια από την αρμόδια πολεοδομία του Δήμου, η οποία εξεδόθη με διαδικασίες εξπρές. Η άδεια αυτή είναι άκυρη καθώς αγνοεί επιδεικτικά το νομικό «πασίδηλον» ότι έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν ενώπιον του ΣΤΕ τρείς (3) αιτήσεις ακύρωσης κατασχετικών πράξεων του Δημοσίου. Ομοίως απαξιώνει και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας».
Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση: «Πρόκληση και υποκρισία».

Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός των δημοτικών εκλογών του Κώστα Νικολούζου αναφέρει: «Οι προκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ δε μας εκπλήσσουν. Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκποιήσει κάθε κερδοφόρο δημόσιο πόρο της πατρίδας μας εν ονόματι μιας αμφιλεγόμενης «ανάπτυξης» και αδιαφορώντας για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Ερημίτη: γεωτρύπανα και αστυνομικές δυνάμεις υλοποιούν αποφάσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και θέτουν σε κίνδυνο την ηρεμία των κατοίκων και της περιοχής, και μάλιστα ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Ως Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση είμαστε απολύτως αντίθετοι στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Και επειδή δε λαϊκίζουμε, δηλώνουμε υπέρμαχοι της ανάπτυξης, που έχει όχι μόνον οικονομικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις.

Καταδικάζουμε την υποκρισία της δημοτικής αρχής, που από τη μια πλευρά «συμπαρίσταται» – δια του Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή – στους κατοίκους, και από την άλλη σπεύδει να διευκολύνει το ΤΑΙΠΕΔ, εκδίδοντας την απαραίτητη άδεια για τις γεωλογικές έρευνες σε χρόνο – ρεκόρ τριών ημερών, ενώ κωλυσιεργεί επί 2 χρόνια στην υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση οργανισμού για τη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής. Εάν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε υλοποιηθεί, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ερημίτη δε θα περνούσαν τις ημέρες του Πάσχα στους δρόμους, προσπαθώντας να προστατεύσουν το οικοσύστημα ….

Η Ν.Ε. Κέρκυρας των ΑΝΕΛ

«Δυστυχώς και μετά από την επιβεβαίωση των φόβων μας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σπεύσαμε σήμερα 15 Απριλίου 2014, ημερομηνία θρησκευτικής κατάνυξης για τον τόπο, στην περιοχή Ερημίτης Κέρκυρας, για να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας στην παράνομη και αντισυνταγματική έναρξη εργασιών με γεωτρύπανο. Ο Ερημίτης είναι μια από τις τελευταίες περιοχές του νησιού μας που παραμένει παρθένα, αλλά και που στρατιωτικά αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό τόπο. Η προσχώρηση του στο μόρφωμα συγκυβέρνησης που χαίρει ιδιότυπης ασυλίας και ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η κατ’ ευφημισμό ενοικίαση του για 99 έτη στην αμφιβόλων προθέσεων πολυεθνική NHC Capital μας βρίσκει αντίθετους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αλλοτρίωση της Δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων ξεκίνησε από τον Ερημίτη Κέρκυρας, γεγονός που μας είχε οδηγήσει προ μηνών στην επερώτηση μας στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη συγκεκριμένη αλλά και ποικίλες άλλες περιοχές του νησιού μας που οδεύουν προς την ίδια μοίρα. Η Ελληνική περιουσία ανήκει στους Έλληνες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως θεματοφύλακες των συμφερόντων του Λαού μας θα δώσουμε κάθε δυνατή μάχη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού. Συγκεκριμένα δε στην Κέρκυρα, όσοι πιστεύουν πως θα εισβάλλουν με έκνομες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις στον τόπο μας, θα μας βρουν απέναντι τους».

Υπέρ της επένδυσης ο Σκιαδόπουλος

«Η παράταξη «Κέρκυρα 2020» παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή της εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της αξιοποίησης του Ερημίτη και εκφράζει τον προβληματισμό της για την επιχειρούμενη εκμετάλλευση του θέματος από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Προγραμματική μας θέση είναι η επιδίωξη σταθερής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης η οποία εγγυάται την ανάκαμψη και την προκοπή.

Η παράταξη «Κέρκυρα 2020» δίνει ξεχωριστή σημασία στην αρμονική σύνδεση της επιβεβλημένης προστασίας του περιβάλλοντος με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Έτσι στεκόμαστε απέναντι στην αναχρονιστική πρακτική του «Όχι σε όλα» καθώς πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εφικτή η βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Βασική μας αρχή σε κάθε περίπτωση είναι η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και η υποχρέωση κάθε επιχειρηματικής/επενδυτικής δραστηριότητας να συμμορφώνεται απολύτως με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα υπόλοιπα είναι φτηνός λαϊκισμός και ως εκ τούτου απολύτως καταδικαστέος.»

ΠΗΓΗ: corfupress.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης