Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Σωτήρης Σκουλούδης

Ελεύθερος και… ωραίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ο αυτοαποκαλούμενος οικονομικός σύμβουλος Συμεών Παπαδημητρίου, ο οποίος φέρεται να έχει αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι πείθονταν ότι με τις συμβουλές του θα αυξήσουν σημαντικά την περιουσία τους. Αντ’ αυτού, τελικά διαπίστωσαν ότι οι αποταμιεύσεις τους «έκαναν φτερά» και οι ίδιοι είναι μπλεγμένοι σε έναν μακρύ δικαστικό αγώνα για να βρουν το δίκιο τους…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr αποκάλυψε πρόσφατα το μέγεθος της απάτης και έκτοτε ο κατάλογος των θυμάτων που αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους μεγαλώνει διαρκώς, αποκαλύπτοντας και το target group του εν λόγω ατόμου. Δικηγόροι, ιατροί αλλά και άνθρωποι του μεροκάματου με δεκαετίες εργασίας στην πλάτη τους είναι κάποιες από τις κατηγορίες πολιτών που πέρασαν την πόρτα του γραφείου του, που διατηρούσε στο Κολωνάκι επί της οδού Δελφών, και είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Λέγεται, δε, ότι το ποσό που έχει καταφέρει να αποσπάσει από τα θύματά του ο Συμεών Παπαδημητρίου μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Μετά την κατάθεση δεκάδων μηνύσεων σε βάρος του οικονομικού συμβούλου, ο τακτικός ανακριτής αποφάσισε να καλέσει στις 27 Φεβρουαρίου τα θύματα του Παπαδημητρίου για παροχή περαιτέρω στοιχείων. 

Το κόλπο και το «φέσι» στην «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού»

Όπως είχε γράψει και στις αρχές Ιανουαρίου το zougla.gr, το κόλπο ήταν απλό και… αποδοτικό. Ο 45χρονος οικονομικός σύμβουλος προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες και υποσχόταν μεγάλα κέρδη με μηδαμινό ρίσκο και… φυσικά μεγάλες εγγυήσεις. Όπως προκύπτει από τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του, ο Παπαδημητρίου παρουσιαζόταν ως γκουρού των επενδύσεων επιδεικνύοντας μία… ειδική μαθηματική μέθοδο, η οποία είχε τη δυνατότητα να προβλέπει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Μία μαθηματική μέθοδο τόσο… καλή, που κατάφερε να πείσει περισσότερα από 25 άτομα και με την οποία μπόρεσε να υφαρπάξει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραβατική συμπεριφορά του μάλιστα ήταν τέτοια, που, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr, δεν πλήρωνε ούτε καν τα ενοίκια του γραφείου του στο Κολωνάκι. Ειδικότερα, το γραφείο που νοίκιαζε ο Παπαδημητρίου ανήκει στην «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού», με την υπηρεσία να του έχει κάνει αγωγή, καθώς της οφείλει ενοίκια που ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ! 

Ο εν λόγω άνθρωπος, όπως εκμυστηρεύονται στο zougla.gr διάφορα θύματά του, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου η απάτη να γίνει πιστευτή.

Προσεγμένη εμφάνιση, ευφράδεια λόγου, πολυτελές γραφείο, συνεργάτες εμπιστοσύνης και… τα σχετικά έγγραφα. Πολλά έγγραφα τα οποία, ενώ αρχικά φαίνονταν να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, τελικά αποδείχθηκαν παραποιημένα και πλαστά!

Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι αποδόσεις που υποσχόταν δεν ήρθαν ποτέ. Αντίθετα, τα χρήματα των θυμάτων του είχαν υφαρπαχθεί ή χαθεί σε ανεξέλεγκτα «πονταρίσματα», προκειμένου ο σύμβουλος να παίρνει προμήθειες. Όταν η απάτη άρχισε σιγά-σιγά να «σκάει» και οι πελάτες να ζητούν τα χρήματά τους, τότε ξεκίνησαν οι γνωστές τακτικές αποπροσανατολισμού, με τον κ. Παπαδημητρίου να διατείνεται ότι «είχαν παγώσει οι ισοτιμίες δολαρίου – ευρώ», ότι «τα χρήματα έχουν σταλεί αλλά υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα και δεν μπορεί να εισπραχθούν», ότι «υπήρχαν προβλήματα με τα capital controls» κ.ά.

Συνελήφθη μεν, αλλά…

Η δράση του, ωστόσο, δεν έμελλε να συνεχιστεί για πολύ. Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2017, όταν ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ έκανε τις βόλτες του στα Καλύβια Αττικής, είδε άνδρες του τοπικού τμήματος Ασφαλείας να τον πλησιάζουν και να τον ενημερώνουν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Όπως ενημερώθηκε φτάνοντας εκεί, σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συλληφθεί. Όπως και έγινε. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τις μηνύσεις που κατατίθενται σε βάρος του να αυξάνονται διαρκώς. 

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε να πείθει ανυποψίαστους ανθρώπους να του εμπιστευθούν τις οικονομίες τους, ενδεικτικές ήταν οι μαρτυρίες που παρουσίασε το zougla.gr στις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά το ρεπορτάζ, νέα θύματα του Παπαδημητρίου δέχθηκαν να μιλήσουν στην κάμερα του zougla.gr αποκαλύπτοντας τη δράση του…

Δικηγόρος θύματος: Ερωτήματα σχετικά με τη μη προφυλάκισή του

Ο δικηγόρος Κώστας Κονταξόγλου μιλάει επώνυμα, έχοντας αναλάβει τη νομική υπεράσπιση ακόμη ενός θύματος που εμπιστεύθηκε στον «επενδυτή» περισσότερα από 200.000 ευρώ, χρήματα που συγκέντρωσε από τη λειτουργία ενός τουριστικού καταστήματος στην Πλάκα. 

Ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι πελάτες του είναι από τα… μικρότερα θύματα. Υπάρχει περίπτωση που ένα άτομο έχασε το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ (!), ενώ γνωρίζει άλλες δύο περιπτώσεις που η εξαπάτηση ανήλθε στο ποσό των 700.000 και των 500.000 ευρώ.

Πλέον, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των θυμάτων για την ανταλλαγή δικογράφων και πληροφοριών. 

Ο δικηγόρος Κώστας Κονταξόγλου περιγράφει στο zougla.gr τα αποτελέσματα των ερευνών του

​«Με τη συνεργασία ενός έμπειρου τραπεζικού στελέχους που με καθοδήγησε, μπόρεσα να ξετυλίξω το κουβάρι της υπόθεσης και να μάθω πολλές λεπτομέρειες. Ο εν λόγω “επενδυτής”, όλο αυτό το διάστημα, παρέβαινε όλες τις αρχές της χρηματιστηριακής πρακτικής, ενώ και η άδεια της εταιρείας του ανακλήθηκε από το χρηματιστήριο»Όσον αφορά στον πελάτη του, ο νομικός αναφέρει ότι ένα επίσης ανυποψίαστο μέχρι εκείνη τη στιγμή θύμα τούς συνέστησε τον Συμεών Παπαδημητρίου ως μεγάλο και σοβαρό επενδυτή. Ο δικηγόρος εξηγεί: «Οι πελάτες μου δεν είχαν εμπειρία στις επενδύσεις και έτσι για ένα μεγάλο διάστημα τους αρκούσε το “ενημερωτικό” που τους έστελνε, χωρίς να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. Το 2015 διακόπηκε ξαφνικά η επικοινωνία τους μαζί του και το γραφείο του ήταν κλειστό.

»Με τη συνεργασία ενός έμπειρου τραπεζικού στελέχους που με καθοδήγησε, μπόρεσα να ξετυλίξω το κουβάρι της υπόθεσης και να μάθω πολλές λεπτομέρειες. Ο εν λόγω “επενδυτής”, όλο αυτό το διάστημα, παρέβαινε όλες τις αρχές της χρηματιστηριακής πρακτικής, ενώ και η άδεια της εταιρείας του ανακλήθηκε από το χρηματιστήριο. Ερευνώντας τις εταιρείες και τα υποτιθέμενα παραρτήματά της σε χώρες του εξωτερικού (Λιχτενστάιν, ΗΠΑ), που αναφέρονται στα ενημερωτικά, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για… γραφεία εξυπηρέτησης πελατών, που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη κι όχι κάτι περισσότερο. Αυτές οι τακτικές παραπέμπουν σε άτομα που δεν επιθυμούν να βρεθούν».

Ο Κωνσταντίνος Κονταξόγλου, τέλος, απευθύνει ένα ερώτημα προς τη Δικαιοσύνη, σχετικά με το γεγονός ότι ο ύποπτος κυκλοφορεί ελεύθερος. «Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προφυλακίσεων. Μια προϋπόθεση για να προφυλακιστεί κάποιος είναι να είναι ύποπτος διαρκούς τέλεσης της παραβατικής πράξης, δηλαδή να συνεχίσει να κάνει το ίδιο ενώ είναι ελεύθερος. Σε αυτήν την περίπτωση ο ύποπτος ασκεί την απάτη κατ’ επάγγελμα, καθ’ έξιν και κατά συνήθεια, και πολύ εύκολα μπορεί να συνεχίσει την ίδια δραστηριότητα, να απομυζά δηλαδή χρήματα εις βάρος των ανθρώπων. Θεωρώ ότι θα έπρεπε οι δικαστικές και οι διωκτικές αρχές να το ελέγξουν αυτό» καταλήγει. 

Δείτε τι δηλώνει στον φακό του zougla.gr:

Θύμα: «Μας επέστρεψε, έπειτα από πιέσεις, 5.000 ευρώ από τα 168.000 που του είχαμε δώσει. Εκεί καταλάβαμε ότι επρόκειτο για απάτη»

Ακόμη ένα θύμα του φερόμενου απατεώνα εξιστορεί ανώνυμα και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για ευνόητους λόγους πώς εμπιστεύθηκε, μαζί με τον γιο του, τις οικονομίες του, ύψους 168.000 ευρώ. 

​«Του καταθέσαμε 100.000 ευρώ σε τέσσερις επιταγές προκειμένου να τα επενδύσει σε μετοχές που θα έκρινε αυτός. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μας ενημέρωνε μάλιστα για την πορεία των επενδύσεων, στέλνοντάς μας έγγραφη αναφορά για το πού -υποτίθεται- ότι βρίσκονται τα χρήματά μας»«Μου τον γνώρισαν ως έναν σοβαρό χρηματιστή που δραστηριοποιείται μάλιστα στη Wall Street. Τον επισκέφτηκα στο γραφείο του με τον γιο μου και εντυπωσιάστηκα από τις συνθήκες -πολυτελώς επιπλωμένο, με προσωπικό 4-5 άτομα, σε λειτουργία συνέχεια 3-4 υπολογιστές που προέβαλλαν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των Χρηματιστηρίων, κι αυτός υποτίθεται τα παρακολουθούσε στενά. Ο ίδιος με έπεισε και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία.

»Του καταθέσαμε 100.000 ευρώ σε τέσσερις επιταγές προκειμένου να τα επενδύσει σε μετοχές που θα έκρινε αυτός. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μας ενημέρωνε, μάλιστα, για την πορεία των επενδύσεων, στέλνοντάς μας έγγραφη αναφορά για το πού -υποτίθεται- ότι βρίσκονται τα χρήματά μας. Μας έδινε μάλιστα απόδειξη αμέσως μόλις του καταβάλλαμε τα χρήματα! Μετά από μικρό χρονικό διάστημα μας είπε ότι τα 100.000 ευρώ που του δώσαμε είχαν γίνει 128.000 ευρώ. Του ζητήσαμε, μάλιστα, επίσημη βεβαίωση για αυτά τα κέρδη, προκειμένου να τα δηλώσουμε στην εφορία και να φορολογηθούμε.

Ακόμη ένα θύμα του φερόμενου απατεώνα εξιστορεί τα γεγονότα όπως τα έζησε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, για ευνόητους λόγους

»Το 2015, του καταθέσαμε ακόμη 50.000 ευρώ και λίγες μέρες αργότερα άλλα 18.000, προκειμένου να τα επενδύσει σε ένα νέο “σίγουρο” προϊόν. 

»Αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν ο γιος μου του ζήτησε 5.000 ευρώ για να καλύψει κάποιες ανάγκες. Με συνεχείς αναβολές και μετά από πολλές πιέσεις και καθυστερήσεις, του τα έδωσε, όμως αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για αυτήν τη δυσκολία απόδοσης των χρημάτων μας, αφού επρόκειτο για ένα πολύ μικρό τμήμα των 168.000 ευρώ που του είχαμε ήδη καταβάλει.

»Στα μέσα του 2015, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα. Ο Παπαδημητρίου άρχισε να χάνεται και να μην τον βρίσκουμε ούτε στα τηλέφωνα ούτε στο γραφείο. Τελικά, τον Σεπτέμβριο μας πήρε αυτός τηλέφωνο και μας ζήτησε να τον βρούμε στο γραφείο του. Μας είπε ότι είχε μπλοκαριστεί ο λογαριασμός του χωρίς να εξηγήσει το γιατί και ζήτησε λίγες ημέρες διορία, ώστε να διευθετήσει το θέμα και να μας αποδώσει το ποσό αλλά και τα κέρδη μας. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκε…

»Είχε το θράσος, μάλιστα, να μας στείλει email, στο οποίο μας έλεγε ότι ρευστοποίησε την επένδυσή μας και ότι θα μας αποδώσει 231.000 δολάρια. Αυτό ήταν και το τελευταίο του email και έκτοτε εξαφανίστηκε οριστικά»…

Δείτε τη μαρτυρία:


Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης