Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε έγγραφο εμπιστευτικής ενημέρωσης, προς επιλεγμένους παραλήπτες, το Ευρωκοινοβούλιο κάνει «φύλλο και φτερό» τη νέα Κοινοτική Οδηγία που ετοιμάζεται για το πόσιμο νερό (DWD) και εντοπίζει πολλούς και σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο στην ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου ύδατος όσο και στους τομείς ελέγχου και διανομής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο, το οποίο κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το zougla.gr (το πλήρες κείμενο στ’ αγγλικά στο συνημμένο), εντοπίζει προβλήματα στην ποιότητα των υδάτων σε μικρές ποσότητες, ελλείψεις σύνδεσης για παροχή πόσιμου ύδατος σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, έλλειψη πληροφόρησης για την ποιότητα του πόσιμου νερού και προβλήματα ελέγχου στα υλικά που έρχονται σε επαφή με το νερό.

Παρόλο που, όπως τονίζεται, η οδηγία 2015/1787 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισήγαγε πρόσφατα στοιχεία μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από το πόσιμο νερό, το σημερινό κείμενο της οδηγίας DWD δεν φαίνεται να ενσωματώνει επαρκώς τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ποιότητα του πόσιμου νερού, τόσο από πλευράς παραμέτρων όσο και παραμετρικών τιμών.

To DWD δεν έχει ενημερωθεί από το… 1998 για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον τομέα της διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων και ενδέχεται να προκαλέσει «ντόμινο» άλλων κινδύνων για τους καταναλωτές, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ύδατος, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναγνώριση των προβλημάτων που επισημαίνονται αποτελεί και το γεγονός ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση για τροποποίηση της σχετικής οδηγίας στα τέλη του 2017.

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες το έγγραφο αναφέρει ότι, παρόλο που η Οδηγία DWD στοχεύει να διασφαλίσει ότι το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι ασφαλές, κίνδυνοι υπάρχουν, από δείγματα ανθρώπινων και ζωικών εκκρίσεων που ανιχνεύθηκαν μέσα σε ποσότητες πόσιμου νερού και αποτελούν τον σημαντικότερο και συχνότερο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, μέσω της κατανάλωσης πόσιμου νερού.

Άμεση σχέση με την ανθρώπινη υγεία, λέει το έγγραφο, έχουν και οι 26 ανιχνευθείσες χημικές «παράμετροι» στο πόσιμο νερό που βρέθηκαν σε επίπεδα ανώτερα του παραδεκτού και για τον ασφαλή έλεγχό τους θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ελέγχου και περιορισμού τους.

Τα κράτη-μέλη, επίσης, θα πρέπει να «εξετάσουν εάν η μη συμμόρφωση σε μέτρα ελέγχου και περιορισμού θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού διενεργείται τακτικά και αποτελεσματικά».

Η «βρύση», λέει το έγγραφο, θεωρείται ανεπαρκές μέσον για την προστασία της ανθρώπινης υγείας από μικροβιολογικά «παράσιτα» (E – coli και Enterococci), που ευθύνονται για επιδημίες που μεταδόθηκαν μέσω του πόσιμου νερού.

Παράλληλα, καταλήγει, οι μικροβιολογικοί έλεγχοι για την καταλληλότητα του πόσιμου ύδατος γίνονται, κατά κανόνα, είτε ελλιπώς είτε πολύ αργά, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται εγκαίρως και πριν από την κατανάλωσή του η μικροβιακή ασφάλεια του πόσιμου ύδατος.

Πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης