Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας προχώρησαν οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Oι «Αδιάφθοροι» συνέλαβαν 9 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ο οποίος υπηρετούσε στην υπηρεσία τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και ο 72χρονος πρώην ιδιοκτήτης του γνωστού ξενοδοχείου «King George», Σωκράτης Καλκάνης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 72χρονος συλλέκτης, ο οποίος διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, απευθύνθηκε στα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να πουλήσει ένα άγαλμα που το έκρυβε στον… καναπέ της βίλας του στο Λαγονήσι. Η αξία του αγάλματος εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To άγαλμα του 1 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα είχε μια γυναίκα ιδιοκτήτρια καταστήματος πώλησης αρχαίων ειδών στο Μοναστηράκι ονόματι Α.Π., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικές αρχές φαίνεται πως κάποια από τα μέλη της ομάδας σχεδίαζαν ανασκαφή στην Πτολεμαΐδα.

Το modus operandi

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναλάμβαναν τη διαμεσολάβηση κατά την αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων και την εκτίμηση της αξίας τους, ενώ στην κατοχή τους είχαν και ειδικό μηχάνημα για την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων.

Κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, Η γυναίκα αυτή συνεργαζόταν με 50χρονο συλληφθέντα και τον 49χρονο συλληφθέντα Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων που είχαν στην κατοχή τους οι άλλοι συλληφθέντες και οι αναζητούμενοι συνεργοί τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης των αρχαιοτήτων σε υποψήφιους αγοραστές.

Οι συλλήψεις

Τα μέλη του κυκλώματος έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (σε Αθήνα, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Ελληνικό, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Βάρη, Λαγονήσι), αλλά και σε Καρδίτσα και Κοζάνη.

Στο σπίτι 70χρονου συλληφθέντα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του γλύπτη Πραξιτέλη. Προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και σώζεται σε ύψος 0.65 μ. (δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων). Το άγαλμα αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου.

H παρουσίαση της υπόθεσης

Η προανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, καθώς και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο συλληφθείς Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης