Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η εξέγερση που σημειώθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου, η λειτουργία του οποίου έχει διχάσει την τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν σήμερα θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη. Πυροβολισμοί και ρίψη χημικών αναστάτωσαν την πόλη της Κορίνθου με τους κατοίκους, που ζουν σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από το στρατόπεδο, να βγαίνουν στους δρόμους.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι όταν στο κέντρο κράτησης (πρώην στρατόπεδο Κορίνθου)- το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία- εξεγέρθηκαν πολλοί κρατούμενοι και κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στην ψηλή κεραμοσκεπή του κτηρίου.

Μεγάλη δύναμη υπαλλήλων του κέντρου προσπάθησε να τους ελέγξει, ενώ ταυτόχρονα έφταναν μεγάλες ενισχύσεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κρατούμενοι, από την κορυφή της κεραμοσκεπής άρχισαν να ξηλώνουν κεραμίδια και να τα πετούν στον δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης έγιναν και προσαγωγές. Λίγες ώρες αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Oι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και έχει καταστεί σαφές πως στο πρώην στρατόπεδο δεν είναι εφικτό να λειτουργεί κέντρο κράτησης, δίχως τις απαραίτητες υποδομές.

Δείτε φωτο-ντοκουμέντο που εξασφάλισε η zougla.gr από το εσωτερικό του κέντρου:


(Κρατούμενοι λύγισαν τα κάγκελα)


(Έκαψαν στρώματα)


(Σπασμένα τζάμια)


(Κρεβάτια δίχως στρώματα καθώς κάηκαν)

Φωτογραφίες και video από το korinthostv-sfendona.gr


(Στη σκεπή του κέντρου)


(Ισχυρή αστυνομική δύναμη)

Σύμφωνα με τη sfendona.gr, σήμερα έχει τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Κορίνθου και η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει το θέμα για συζήτηση στα εκτός ημερήσιας θέματα. Οι γονείς των παιδιών είναι αγανακτισμένοι, εξαγριωμένοι, με όλα αυτά τα επικίνδυνα γεγονότα και ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις της επόμενες μέρες. Το κέντρο αυτό αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης αφού βρίσκεται 400 μέτρα μακριά από 2 συγκροτήματα σχολείων που φιλοξενούν περισσότερους από 2000 μαθητές.

Τριτοκοσμικό γκέτο στην Κόρινθο

Όλοι γνωρίζουν κι όμως σιωπούν. Κάποιοι, στην προσπάθειά τους να γνωστοποιήσουν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης που επικρατούν στο κέντρο μεταναστών της Κορίνθου, αντιμετώπισαν κλειστές πόρτες.

Οι καταγγελίες είναι πολλές όπως και τα έγγραφα ενημέρωσης προς τους αρμόδιους φορείς, τα οποία -ως φαίνεται- παρέμειναν… αδιάβαστα, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα νομιμότητας της χρήσης του χώρου για φιλοξενία ανθρώπων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο μόνο ως τριτοκοσμικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μάλιστα η επιβεβαίωση των καταγγελιών έρχεται από τους ίδιους τους φρουρούς και όχι από κάποια οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιμέτωποι με τις… καιρικές συνθήκες βρίσκονται καθημερινά οι περίπου 400 κρατούμενοι, καθώς τα κτήρια των εγκαταστάσεων είναι πεπαλαιωμένα και δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές, όπως παράθυρα και πόρτες.

Παράλληλα, βασικά αγαθά και υλικά, όπως νερό, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, είναι δυσεύρετα, αφού αφενός δεν υπάρχει παροχή ύδρευσης στον χώρο του στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αφετέρου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αντικατάσταση των προαναφερόμενων υλικών που τους χορηγήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν πολλά τζάμια σπασμένα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, και δεν διατίθεται θέρμανση στα κτήρια όπου φιλοξενούνται… άνθρωποι.

Φύλαξη με… φακούς

Ενδεικτικό της κατάστασης-μπαχάλου που επικρατεί στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης είναι το γεγονός ότι η περίφραξή του είναι ανύπαρκτη, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαφύγει ή να εισέλθει παράνομα σε αυτό, αφού δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο. Οι θάλαμοι κράτησης δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, διότι τα παράθυρα δεν διαθέτουν ασφάλειες και δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα.

Όσον αφορά στους θαλάμους, εντός αυτών υπάρχουν αντικείμενα τα οποία εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν και να μετατραπούν σε αυτοσχέδια όπλα, όπως εξωτερικά καλώδια, τζάμια, καθρέφτες, λαμπτήρες και άλλα…

Υπάλληλοι και μετανάστες που διαβιούν στο εν λόγω κέντρο λειτουργούν ως… τυφλοπόντικες, καθώς ο φωτισμός είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα τη δύσκολη επιτήρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε χώρους περιμετρικά του πρώην στρατοπέδου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος- Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης:

Κόρινθος: Ένταση στο κέντρο μεταναστών, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, 12:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης