Της Άντζελας Πεΐτση

Εμμένει αμετακίνητη στην πάγια θέση της, η ΓΣΕΒΕΕ για την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους. Μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Κουράσης, υπογράμμισε πως «οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει αν πω, πως «έχουν πάρει την πάνω βόλτα» και δε σταματάνε με τίποτα. Οι οφειλές πλησιάζουν τα 20τρις€, στις ΔΥΟ τα 85 δις € και 23 δις τα «κόκκινα δάνεια». Το άθροισμα τους, είναι ουσιαστικά ένα ΑΕΠ της χώρας».

Ο κ. Κουράσης τόνισε: «Όπως είναι αυτονόητο και όπως πηγαίνει η κατάσταση στην αγορά, τα πράγματα αντί να βελτιώνονται δυστυχώς επιδεινώνονται κάτι που ήταν «εύκολα» προβλέψιμο από την αρχή του χρόνου. Άλλωστε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε σχετική έρευνα που είχε πραγματοποιήσει, είχε προβλέψει πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα κλείσουν περισσότερες από 21.000 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας τουλάχιστον 45.000 χιλιάδες θέσεις ανέργων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειδικότερα τώρα, για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει αν πω πως «αυτές έχουν πάρει την πάνω βόλτα» και δε σταματάνε με τίποτα. Οι οφειλές στα ταμεία πλησιάζουν τα 20 δις €, στις ΔΥΟ τα 85 δις € και τα 23 δις αγγίζουν τα κόκκινα δάνεια. Το άθροισμα τους, είναι ουσιαστικά είναι ένα ΑΕΠ της χώρας», αποκάλυψε μιλώντας στο zougla.gr

Στενάζουν τα ταμεία

Διπλό, πλέον είναι το χτύπημα για τον ασφαλιστικό φορέα των ΜμΕ από τα λουκέτα των επιχειρήσεων και τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 50% των επιχειρήσεων των οποίων είχαν ενταχθεί στη εν λόγω ρύθμιση, σήμερα, έχουν απενταχθεί. Ο λόγος της απάνταξης τους, είναι το όχι γιατί δε θέλουν να πληρώσουν, αλλά γιατί δεν μπορούν καθώς ο νόμος προβλέπει πως θα πρέπει να καταβάλλονται και οι τρέχουσες εισφορές. Πάγιο αίτημα μας, είναι να επανέλθουν οι ρυθμίσεις αυτές και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους και να είναι συνυφασμένες με το εισόδημα της επιχείρησης ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να πληρώνει ένα μέρος της οφειλής του και να μπορεί να είναι «ζωντανός» στην επιχειρηματικότητα της χώρας».

Για τον αν διαβλέπει το ενδεχόμενο, να υπάρξει «η διάθεση» από τα συναρμόδια Υπουργεία, στο θέμα της επαναφοράς των ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Γεν. Γραμ. της ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε: «Με την ενοποίηση των ταμείων από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, για το μεγαλύτερο αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, είναι λογικό να έρθει μία νέα ρύθμιση, που με τη «μορφή σκούπας» -ας μου επιτραπεί η έκφραση- να μπορέσει να ρυθμίσει όλες τις οφειλές των επιχειρήσεων».

Συνεργασία ΓΣΕΒΒΕ με ΟΠΕΜΕΔ

Κέντρο διαμεσολάβησης του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό τρόπο επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. Ο Οργανισμός είχε θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2010 και τώρα έρχεται να πάρει «σάρκα και οστά».

«Η ΓΣΕΒΕΕ ως θεσμικός φορέας δείχνοντας ουσιαστικά την υπευθυνότητα και την υποστήριξη απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχεται να συνδράμει προς όφελος τους, μ’ αυτήν την κίνηση. Η διαμεσολάβηση είναι πολύ ταχύτερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή επίλυσης διαφορών, όπως είναι η δικαστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ οικονομικότερη. Θα μπορεί να επιλύεται μέσω της διαμεσολάσης και προβλήματα που αφορούν μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Κουράσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης