Υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων από σκόνη της Αφρικής παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της Νότιας και κεντρικής Ελλάδας αλλά και στην Αττική εξαιτίας των νοτίων ανέμων. Ο ουρανός σε όλες σχεδόν τις περιοχές στα κεντρικά και τα νότια έχει καφέ ή γκρι χρώμα, με την ατμόσφαιρα να είναι μουντή και θολή.

Όσοι έπλυναν πρόσφατα τα αυτοκίνητά τους, δε, τότε μάλλον… ατύχησαν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ουρανός στα νότια προάστια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αττικός ουρανός:

Στην Κρήτη τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Κρήτη, όπου στα Χανιά ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα σχολεία κλείνουν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή των Χανίων, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς νότιους ανέμους.

Επίσης, την προσοχή των οδηγών που κινούνται στη νέα εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου αλλά και την παλαιά εθνική οδό των νομών Χανίων και Ρεθύμνου εφιστά, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης. Προβλήματα έχουν προκαλέσει και στην ανατολική Κρήτη οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν, από χθες το βράδυ, στο νησί.

Υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ προβλήματα καταγράφονται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου έχουν πέσει κλαδιά δέντρων. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για απομάκρυνση κομμένων δένδρων.

Στη Φινοκαλιά Λασιθίου, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταγράφει, για ακόμη μία φορά, τις ισχυρότερες ριπές ανέμου στη χώρα (155 km/h) όταν επικρατούν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη του Ρεθύμνου έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τις πάνινες μάσκες. Τα καταστήματα έχουν κλειστές πόρτες ενώ η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη, οπότε χρειάζεται προσοχή από πλευράς των οδηγών. Στον εθνικό δρόμο ΒΟΑΚ σε αρκετά σημεία πολλά δένδρα έχουν γύρει ή σπάσει με αποτέλεσμα τόσο από πλευράς της ΕΛΑΣ όσο και της Πυροσβεστικής να γίνονται προσπάθειες απόσυρσής τους από το οδικό δίκτυο αλλά και εντατικοί έλεγχοι για νέες πτώσεις ή επικίνδυνα δέντρα.

Εντός της πόλης έχουν αναφερθεί περιστατικά με πτώσεις αντικειμένων από βεράντες, σπάσιμο τζαμιών αλλά και ορισμένα προβλήματα σε στέγες σπιτιών. Μάλιστα ο δήμος αποφάσισε να κρατήσει κλειστή την είσοδο στον Δημοτικό Κήπο για την αποφυγή ατυχημάτων από πτώσεις κλαδιών ή και τυχόν δέντρων. Παράλληλα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγίας Πελαγίας στα Καστελάκια Ρεθύμνου σε χορτολιβαδική έκταση και κινητοποιήθηκαν έξι οχήματα με 11 πυροσβέστες για την κατάσβεσή της.

Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ύψος Μαλακάσας

Ο ουρανός στα Τρίκαλα

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης