Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ σήμερα συνεδριάζουν τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και αυτοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι καθηγητές πάντως και των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν τις επόμενες ημέρες στα έδρανα καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ανοχή τέλος» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια μετά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει τα μαθήματα αύριο Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα από το ΑΣΕΠ έχει ξεκινήσει η αποστολή των καταλόγων με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν, ενώ για το εξάμηνο των φοιτητών είπε ότι «θα σωθεί» και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά τα μαθήματα αρχίζουν 10-15 Οκτωβρίου. Άρα, έχουν χαθεί 3-4 εβδομάδες και αυτές θα αναπληρωθούν».

Όσον αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, πάντως, ακούγονται πλέον και ψυχραιμότερες φωνές ενώ κάποιοι μιλούν για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αλλά τουλάχιστον όχι με την μορφή του λοκ-άουτ που ακολουθείται για 10 εβδομάδες.

Το σκηνικό πάντως αναμένεται να είναι τεταμένο, καθώς οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην χαθεί πλέον ούτε μία ημέρα από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά τους καθήκοντα, οπότε αν παρεμποδιστούν από διοικητικούς που εμμείνουν θα επιμείνουν και αυτοί για μαθήματα. Εξάλλου ηχηρό ήταν και το «όχι» που εισέπραξαν οι διοικητικοί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ήταν αρνητική στην αίτηση των πανεπιστημίων κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την διαθεσιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φοιτητές από την πλευρά τους ξεπέρασαν τις 26.000 στη σχετική σελίδα που ζητούν να ανοίξουν οι σχολές και να ξεκινήσουν οι εγγραφές και τα μαθήματα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος πάντως σε αυστηρό του μήνυμα τόνισε: «Αυτή την στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι κάνουν μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα δικαιώματα μεγάλης πλειοψηφίας φοιτητών και ελληνικών οικογενειών.

Συνεπώς, λοιπόν, οι καθηγητές και οι φοιτητές θα πάνε την Δευτέρα στα μαθήματά τους κι αν παρεμποδιστεί η είσοδός τους από τον οποιονδήποτε θα αναλάβει η Αστυνομία. Αυτή την στιγμή, βάσει του νόμου, αν συμβαίνουν παραβατικές πράξεις ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να συμβεί τίποτε άλλο από αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, δηλαδή τήρησή του. Πρέπει λοιπόν όλοι να καταλάβουν, και οι διοικητικοί υπάλληλοι, ότι υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά όχι καταπατώντας τα δικαιώματα κάποιων άλλων».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν όποιος παρεμποδίσει την πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας θα συλλαμβάνεται, ο υπουργός Παιδείας ήταν κατηγορηματικός: «Βεβαίως. Θα σωθεί το εξάμηνο, γιατί ουσιαστικά τα μαθήματα αρχίζουν 10-15 Οκτωβρίου. Άρα, έχουν χαθεί 3-4 εβδομάδες και αυτές θα αναπληρωθούν. Θα γίνει από την Πολιτεία και τα πανεπιστήμια ό,τι πρέπει για να μη χαθεί το εξάμηνο. Όλο αυτό τον καιρό η κατάσταση ήταν πολύ πιο σύνθετη. Είχαμε αποχές μελών ΔΕΠ και καταλήψεις από τους φοιτητές. Τώρα το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης