Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης στη Μονή Τοπλού, στην Κρήτη, με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απορρίπτουν τις σχετικές προσφυγές κατοίκων του νησιού, εκτιμώντας ότι δεν θα προκληθούν «σημαντικές αρνητικές συνέπειες» στην περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

Έτσι, παρά τις διαμαρτυρίες του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκων της περιοχής, η επένδυση της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d. θα προχωρήσει σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού δίπλα ακριβώς από το Φοινικόδασος Βάι. Η επίμαχη επένδυση υπερβαίνει το ποσό των 100.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012 και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχής ενώ η υλοποίηση του «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών».

Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης