Της Άντζελας Πεΐτση

Στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνεται το αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον, με τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες όλης της χώρας να συμμετέχουν στις τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που διεξάγεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Καίρια ζητήματα όπως τα οικονομικά των δήμων, το προσφυγικό και θεσμικά θέματα που αφορούν στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, οι δήμαρχοι έχουν τονίσει πως μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα συνεργασίας με τους τοπικούς άρχοντες. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι προσέρχονται να καταθέσουν τη διάθεση συνεργασίας τους με την κεντρική εξουσία. Αν όμως δεν υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση από την κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με τη μορφή δημοψηφισμάτων.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας, παραβρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμος Αθηναίων

«Τα πάγια αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης -τα οποία έχουν ένα θεσμικό χαρακτήρα και αποτελούν μία επιτακτική συνταγματική ανάγκη- είναι να προχωρήσουμε στην πλήρη κατοχύρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αποφασίσουμε τα του οίκου μας και κυρίως να έχουμε την αρμοδιότητα της φορολογίας ακινήτων» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Όχι να επιβαρύνουμε περισσότερο τους πολίτες, αυτό είναι σαφές. Να περάσει η φορολόγηση ακινήτων στους δήμους, όπως συμβαίνει σε όλο των πολιτισμένο κόσμο».



Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

«Η κυβέρνηση να κοιτάξει πρώτα-πρώτα την αυλή της. Να περικόψει τις δικές της δαπάνες, οι οποίες βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά να πετσοκόψει τους πόρους των δήμων, τις αντιμισθίες αντιδημάρχων, τα έξοδα παραστάσεων των δημοτικών συμβούλων σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου. «Αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αφορούν στους δικούς μας πόρους».

Διαμαρτυρίες εργαζομένων

Πριν την έναρξη των εργασιών, εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στην αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Φώτης Μαραντζίδης εξήγησε μεταξύ άλλων πως ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης προχώρησε σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Και υπογράμμισε: «Απαιτούμε “απόφαση” από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ό,τι θα εφαρμοστεί πλήρως σε όλους τους δήμους και για όλους τους εργαζόμενους το σχετικό άρθρο 16 του Νόμου 4429, το οποίο δίνει παράταση των συμβάσεων στους συναδέλφους στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έως και το τέλος του 2017. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διαλύει μαζί με την πλειοψηφία των δημάρχων, τις υπηρεσίες των δήμων. Οι δήμοι δεν έχουν προσωπικό. Οι υπηρεσίες είναι κυριολεκτικά σπαραλιασμένες, δεν υπάρχουν υλικά και εργαλεία. Τεράστειες οι απουσίες των οχημάτων στους στόλους των υπηρεσιών καθαριότητας. Απουσιάζει ακόμα και η προμήθεια των ειδών υγιεινής προσταστίας για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά γίνονται για να απαξιωθούν τελείως οι υπηρεσίες των δήμων».

Δείτε εικόνες από την παράσταση διαμαρτυρίας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης