«Το θέμα με την καινούργια Εθνική Βιβλιοθήκη δεν είναι τόσο η μετάβαση από το Βαλλιάνειο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όσο το ότι η μετεγκατάσταση αποτέλεσε την αφορμή για έναν εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, για τη γέννηση και τη δημιουργία μιας καινούργιας εποχής».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Φίλιππος Τσιμπόγλου, με αφορμή την ξενάγηση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής στις νέες εγκαταστάσεις του Φαλήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ξενάγηση έγινε σε τέσσερις ορόφους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από τους χώρους για παιδιά και πηγαίνοντας προς τα αναγνωστήρια, που φιλοξενούν μαθητές και φοιτητές (υπάρχει ακόμα και βρεφικό τμήμα).

Τα βιβλία θα αρχίσουν να καταφτάνουν στο νέο κτίριο, όπου όμως, ήδη συνωστίζεται κόσμος για να χρησιμοποιήσει τους χώρους των αναγνωστηρίων, από τον προσεχή Ιανουάριο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα λειτουργήσει και δανειστικό τμήμα, κάτι που θα ενισχύσει, όπως ανέφερε ο Φ. Τσιμπόγλου, «την έννοια της βιβλιοθήκης».

Με θέα στο παγοδρόμιο του εξωτερικού περίβολου και στον αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του Κυλώνειου Άγους, προχωρούμε στο εσωτερικό του κτιρίου για να δούμε μια σειρά από στούντιο για ντοκιμαντέρ, βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες, τα οποία θα είναι στη διάθεση, όχι μόνο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όσων θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για δικές τους παραγωγές. Συνεχίζουμε με τον χώρο των υπολογιστών, όπου επίσης θα έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε («όλα ανήκουν σε όλους», όπως τόνισε ο Φ. Τσιμπόγλου), όπως και με τους χώρους σεμιναρίων και εργαστηριακών κατασκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού σημειώσουμε πως λειτουργεί διπλοτσεκαρισμένο σύστημα πυρασφάλειας και ότι όλα τα βιβλία θα είναι ραδιοσημειωμένα, βρισκόμαστε σε έναν άλλο σημαντικό χώρο: τον χώρο ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στον υπολογιστή ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία έχουν παραχωρήσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη οι Έλληνες εκδότες (μιλάμε μόνο για ελληνικές εκδόσεις).

Ακολουθούν μια αίθουσα προβολών σε τέσσερις τοίχους, το μεγάλο αναγνωστήριο και ο Πύργος Βιβλιοθήκης. Και έχει έρθει πλέον η ώρα για να μπούμε στον σκληρό πυρήνα του κτιρίου, που είναι η Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη. Εδώ δεν υπάρχει η ελευθερία πρόσβασης των άλλων χώρων: θα μπορούν να μπαίνουν μόνο όσοι θα είναι χρήστες-μέλη, αφού το φυλασσόμενο υλικό εκπροσωπεί τον ιστορικό βιβλιακό πλούτο της χώρας.

Ο Φ. Τσιμπόγλου συνιστά στους μελλοντικούς χρήστες να παραγγέλνουν ηλεκτρονικά (μία ημέρα νωρίτερα από την επίσκεψή τους) τα βιβλία που χρειάζονται. Κάτι τέτοιο θα είναι κέρδος χρόνου, τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους ερευνητές.

Το συνολικό μήκος των βιβλιοστασίων από τα οποία θα φέρνουν τα βιβλία οι υπάλληλοι φτάνει τα 20 χλμ, και πάλι ο χώρος αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα διαθέσιμα και τα αποθέματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η ξενάγηση συμπληρώνεται με την επίσκεψη των εργαστηρίων ψηφιοποίησης, συντήρησης και βιβλιοδεσίας, όπου και η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

«Η Εθνική Βιβλιοθήκη» παρατηρεί ο διευθυντής της, «φυλάσσει ό,τι παράγεται στη χώρα και ό,τι παράγεται στο εξωτερικό και αφορά και πάλι τη χώρα. Το 10% των περίπου 25.000 επισκεπτών που δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενδιαφέρεται για την Εθνική Βιβλιοθήκη και ως εκ τούτου προετοιμαζόμαστε για την καλή μας λειτουργία τα Σαββατοκύριακα. Γενικότερα, μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά κι ελπίζουμε πως στο μέλλον θα τα πάμε ακόμα καλύτερα».

Μέλη της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (ΒτΕ) η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, είναι οι Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ-πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων), Δημήτρης Σεβαστάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ- κοσμήτορας ΒτΕ), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΔΗΣΥ), Σωτηρία Βλάχου (Χρυσή Αυγή), Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων – Θ’ αντιπρόεδρος ΒτΕ ) και Γιώργος Λαζαρίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης