Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Μυρτώ Τσάβαλου

Όργιο φοροδιαφυγής και φοροαπάτης διαπιστώθηκε έπειτα από ελέγχους της οικονομικής αστυνομίας σε δύο από τα πιο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα οποία ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας γνωστός επιχειρηματίας της Κρήτης, ονόματι Σ. Κ., ο οποίος, αν και κατέχει μαζί με τη σύζυγό του μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την μεγαλύτερη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων στο νησί, εντούτοις «λησμονούσε» τα τελευταία χρόνια να πληρώσει τα χρέη του, τα οποία ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Οι εταιρείες, οι οφειλές-μαμούθ και το… colpo grosso

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ βρίσκεται το πολυτελές θέρετρο «Eri beach» ιδιοκτησίας του Σ. Κ., το οποίο χρωστά στο Δημόσιο πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως, ο επιχειρηματίας, ουδέποτε κατέβαλε.

Όταν το Δημόσιο εξέδωσε κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών, ο επιχειρηματίας, προκειμένου να αποκρύψει τα έσοδα του ξενοδοχείου και να αποφύγει την κατάσχεσή τους, προέβη στη σύναψη συμφωνητικού με άλλη εταιρεία (με κύρια δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών), διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας ήταν η σύζυγός του.

Επί της ουσίας, η δεύτερη εταιρεία λειτουργούσε ως «Δούρειος Ίππος» για την πρώτη, η οποία συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις, μεγάλης επισκεψιμότητας ξενοδοχειακές μονάδες της.

Ως εκ τούτου, τα έσοδά της δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, που είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, «το ζευγάρι είχε τρεις εταιρείες. Επειδή η κεντρική εταιρεία χρωστούσε πολλά χρήματα, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, έβαλαν μπροστά μια άλλη εταιρεία, επίσης δικιά τους, και τα έσοδα από την κεντρική τα περνούσαν στους λογαριασμούς της άλλης».

Η έρευνα

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες -οι οποίες όπως διαπιστώθηκε ευσταθούν- περί φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων και μη απόδοσης ΦΠΑ από την δεύτερη εταιρεία, διευθύντρια της οποίας είναι η 57χρονη συλληφθείσα.

Μετά από τη διασταύρωση των στοιχείων που είχε στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. και αφορούν στο σύνολο των εταιρειών, διαπιστώθηκε, εκτός από την προαναφερθείσα απάτη σε βάρος του Δημοσίου, πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων από τις εταιρείες, που αφορούν σε έκδοση εικονικών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ και μη καταχώρηση παραστατικών.

«Ακόμη και στη δεύτερη εταιρεία, εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καταβάλλουν στην εφορία όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος των εσόδων που δεν είχαν δηλωθεί και οι αναλογούντες φόροι ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ!

Από τη χλιδή στη… σύλληψη

Κύκλοι της αστυνομίας, αποκαλύπτουν στο zougla.gr ότι οι συλληφθέντες διαβιούσαν μία ζωή γεμάτη πολυτέλεια και ανέσεις. Επρόκειτο για ένα ιδιαιτέρως ευκατάστατο ζευγάρι, υψηλού κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, που διέθετε σπίτι με πισίνες και πολλές ακόμη ανέσεις που για έναν μέσο Έλληνα φαντάζουν εξωπραγματικές.

Το ζευγάρι συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κρήτης.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, σε συνδυασμό με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης