Της Άντζελας Πεΐτση

Ξεπέρασαν τις 8.000 χιλιάδες οι παραβάσεις που βεβαίωσε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, πριν καλά καλά, κλείσει τον πρώτο μήνα της επαναλειτουργίας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραβάσεις αφορούν σε διπλοπαρκαρίσματα, παράνομη στάθμευση, σταθμεύσεις σε σημεία πρόσβασης για ΑΜΕΑ, παράνομα παρκαρίσματα επί των λεωφορειολωρίδων και πλανόδιοι πωλητές με τα «γνωστά» φαινόμενα του παράνομου εμπορίου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών αφορούν στη σωστή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ., την πάταξη του παραεμπορίου, τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις παράνομες σταθμεύεις και την ομαλή λειτουργία των κεντρικών λεωφορειολωρίδων της Βασ. Όλγας και της Τσιμισκή.

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί πως υπάρχει δυσκολία με την αντίστοιχη της Εγνατίας, λόγο των εργοταξίων και των περιφράξεων που υπάρχουν επί της οδού, για το έργο του ΜΕΤΡΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης μεγάλη βαρύτητα δίνεται στα σημεία όπου πραγματοποιούνται φορτοεκφορτώσεις των επαγγελματικών και μεγάλων οχημάτων καθώς και στις στάσεις των Ταξί.

Κομβικό σημείο στους ελέγχους της δημοτικής αστυνομίας, είναι οι παράνομες σταθμεύσεις στα σημεία των πεζοδρομίων που έχουν δημιουργηθεί για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με τη Δ/νση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, την Άμεση Δράση και σε εκείνες τις περιπτώσεις που απαιτείται υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση.

Ωστόσο και τα προβλήματα για την ίδια αυτή καθ’ αυτή υπηρεσία είναι πολλά τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε στόλο οχημάτων και μηχανών.

Επέστρεψαν στις θέσεις τους, μόλις 68 δημοτικοί αστυνομικοί από τους 173, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή το βάρος για την ευταξία της πόλης έχει πέσει κυρίως στο κέντρο και στις λεωφορειολωρίδες.

Στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Δήμου, όπου χρειαστεί, τα «κενά» καλύπτονται με τις αποκαλούμενες «εφόδους -επιχειρήσεις».

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε αυτοκίνητα και μηχανές, για τα μεν πρώτα θα εγγραφεί ειδικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016 ενώ το «κενό» στις μηχανές θα καλυφθεί από δωρεά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις βρεθεί η κατάλληλη θεσμική και νομοθετική φόρμουλα.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο zougla.gr για την επαναλειτουργία της υπηρεσίας, είπε χαρακτηριστικά: «Έκλεισε ένα μεγάλο κενό που αφορά στην ευταξία της Θεσσαλονίκης. Πολλοί από τους Θεσσαλονικείς αιφνιδιάστηκαν από την επανεμφάνιση των δημοτικών αστυνομικών. Αρκετοί συμμορφώθηκαν και καθημερινά όλο και περισσότεροι συμμορφώνονται με τις υποδείξεις μας. Τα παιδιά υπερβάλλουν σε πολλές των περιπτώσεων τους εαυτούς τους, καθώς είναι λίγοι στον αριθμό εκείνοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία και πάρα πολλές οι ανάγκες της πόλης. Σας αποκαλύπτω, πως βεβαιώθηκε παράβαση σε άτομο που έκανε παράνομη στάθμευση πάνω σε σημείο πρόσβασης για ΑΜΕΑ και ανήκε και ο ίδιος σ’ αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας. Εδώ κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Είναι η μία από τις τρεις που έγιναν από τη μέρα της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας».

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών στα σχολεία. Η οδική εκπαίδευση ξεκινάει από την μικρή ηλικία και πρέπει να είμαστε αρωγοί στον καίριο αυτό τομέα. Ταυτόχρονα, ζητούμε τη συνεργασία όλων των Θεσσαλονικέων ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας μας».

Η έδρα της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του Δήμου.

Το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας είναι το: 2313-317930

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης