Της Άντζελας Πεΐτση

Την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο κατάργησης των αντικειμενικών αξιών, εξέφρασαν οι κτηματομεσίτες, με αφορμή τα όσο ανέφερε «περί οριστικής κατάργησής τους μέσα στο 2017» ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, στο συνέδριο ακινήτων Protexpo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο κτηματομεσιτικός κόσμος, θα πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή οι αντικειμενικές αξίες να είναι μειωμένες κατά 30% των εμπορικών αξιών των ακινήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως καταγγέλλει μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών, Γρηγόρης Λιάντας «θα περάσουμε στο παλιό καθεστώς με τους αρμόδιους εφοριακούς υπαλλήλους να φορολογούν αυθαίρετα τα ακίνητα και κατά προσωπική εκτίμηση. Όπως καταλαβαίνετε γινόταν τα παζάρια και όλοι “αυτοί” οι κύριοι πλουτίσανε και βρέθηκαν με πολλά ακίνητα στην κατοχή τους. Βέβαια, κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει σ’ αυτούς».

Ο κ. Λιάντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι πως οι αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν σήμερα στα ακίνητα, να μειωθούνε κατά 30% κάτω από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Έτσι είναι διεθνώς. Είναι διεθνής κανόνας πως οι αντικειμενικές αξίες, σε όλο τον κόσμο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι μειωμένες κατά 30% των εμπορικών αξιών. Βέβαια στην Ελλάδα, επειδή οι αντικειμενικές αξίες είχαν εκτοξευτεί, έφτασαν να είναι διπλάσιες των εμπορικών αξιών, είναι υποχρεωμένες βάση των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατέβουν οι αντικειμενικές αξίες. Κατέβηκαν βέβαια μέσα στο 2015, όχι όμως όσο θα έπρεπε».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του zougla.gr στο γιατί δεν πρέπει να καταργηθούν, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών, αποκάλυψε: «Δεν πρέπει να καταργηθούν. Ο φόρος αυτός πρέπει να υπάρχει, να είναι νόμιμος και με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών. Αν φτάσουμε στο παλιό σύστημα που οι εφορίες είχαν συγκριτικά στοιχεία και φορολογούσαν τα ακίνητα κατ’ εκτίμηση και ο κάθε αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας έβαζε το ποσό που ήθελε εκείνος, όπως καταλαβαίνετε γινόταν τα παζάρια και όλοι «αυτοί» οι κύριοι πλουτίσανε και βρέθηκαν με πολλά ακίνητα στην κατοχή τους. Βέβαια, κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει σ’ αυτούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε: «Γι’ αυτό η πρότασή μου είναι να παραμείνουν ως καθεστώς οι αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, να φορολογούνται τα ακίνητα βάση των αντικειμενικών αξιών αλλά θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% των εμπορικών. Το κακό είναι ό,τι το Υπουργείο Οικονομικών ποτέ δεν κάλεσε την Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος για να συζητήσει για το θέμα και ν’ ακούσει τις προτάσεις των ειδικών. Εμείς οι επαγγελματίες, που γνωρίζουμε «πιθαμή προς πιθαμή» το ποιες είναι οι πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, θα μπορούσαμε άριστα να ενημερώσουμε το Υπουργείο Οικονομικών, για την πραγματική εικόνα της αγοράς. Έτσι θα μπορεί να φορολογεί, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες και αγοραστές».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε: «Παλιά υπήρχαν τα συγκριτικά στοιχεία σε κάθε εφορία. Ας πούμε στην Εφορία Καλαμαριάς, υπήρχαν στοιχεία πως σε κάποια περιοχή του Τριλόφου –τότε σε εκατομμύρια δραχμές- η αξία του ήταν «τόσα εκατομμύρια» ανά στρέμμα. Ενώ πουλιόταν ένα αγροτεμάχιο σε μία άλλη περιοχή, η οποία δεν είχε καμία σχέση με εκείνη την περιοχή που είχαν τα συγκριτικά στοιχεία, ερχόταν λοιπόν ο αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας και αντί να βάλει έστω εκείνη την αξία, για να φορολογηθεί το ακίνητο με εκείνη την αξία, έβαζε επιπλέον 10% ή 20% ή 30% ή και πολλές φορές 50% αυθαίρετα. Το τονίζω αυθαίρετα, από μόνος του και με προσωπική εκτίμηση». Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Οπότε αναγκαζόταν ο αγοραστής, με κάθε τρόπο να μειώσει το ποσό αυτό. Και, νομίζω γίνεται αντιληπτό σε όλους το «πως μειωνόταν» τα ποσά αυτά βάση των συγκριτικών στοιχείων».

Και τόνισε: «Αυτό γινότανε. Είναι πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα πως το λέει ο Λιάντας αυτή τη στιγμή ή έχει κάτι. Δεν έχω τίποτα και με κανέναν. Απλώς, ας ψάξουνε να βρούνε όλους εκείνους που περάσανε μέσα από αυτά τα αρμόδια γραφεία «τι» περιουσία έχουν. Να ψάξουν και να δουν το «Πόθεν Έσχες» τους. Είναι βαριά καταγγελία. Το έχω αναφέρει επανειλημμένως το θέμα αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης