«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι πολύ διεφθαρμένη» δήλωσε ο επί 11 χρόνια γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε συνέντευξή του στους Financial Times, με την υποσημείωση ότι η σύγκριση αφορά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όχι εκείνες της ανατολικής και τα Βαλκάνια…

Όπως επισημαίνει, οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς εντοπίζονται στα νοσοκομεία, αφού οι Ελληνες φοβούνται να καταγγείλουν τον γιατρό τους «σε περίπτωση που τους εκδικηθεί», καθώς και στις εφορίες και τις πολεοδομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο τρίτα των χειρουργών παίρνουν φακελάκια, εκτιμά ο κ. Ρακιντζής, αν και σημειώνει ότι οι γιατροί μείωσαν τις απαιτήσεις τους. «Ένας χειρουργός που συνήθιζε να ζητά 5.000 ευρώ για μία σοβαρή εγχείρηση, τώρα συμβιβάζεται με 500», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση για ποιό λόγο υπάρχε τόσο μεγάλη διαφθορά Ελλάδα, τόνισε: «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το πρόβλημα της διαφθοράς. Είναι η κληρονομιά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και είναι η έλλειψη ρυθμίσεων, αλλά κυρίως είναι το αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Είναι πολύ, πολύ αργή».

Βοήθεια δε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ισχυρίζεται ότι βρήκε στα μνημόνια: «Το μνημόνιο είναι κάτι θετικό. Βοηθάει να διορθωθούν κάποια πράγματα και αναμφισβήτητα προσφέρεται για βελτιώσεις στην δημόσια διοίκηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αν αυτή (η διοίκηση) δεν λειτουργεί σωστά δεν θα έχουμε ποτέ υγιή οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης