Μαμάδες πήραν τις σκούπες, τα φαράσια τους, τα ξεσκονόπανά τους, φόρεσαν τις φόρμες τους και πήγαν στο σχολείο των παιδιών τους, να το καθαρίσουν, χθες το μεσημέρι.

Ανέλαβαν δουλειά με το τελευταίο κουδούνι, στο σχόλασμα των μαθητών. Οργανώθηκαν, χωρίστηκαν σε ομάδες, μοίρασαν τη δουλειά και πήρε η καθεμιά το πόστο της… Αίθουσες, σκουπίδια από τα καλάθια, τουαλέτες, διάδρομοι κ.ο.κ., ώστε να διατηρήσουν το σχολείο καθαρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρόκειται απλά για μια εθελοντική δράση, αλλά για μια δράση απ’ ανάγκη, για την ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών τους, αφού η καθαρίστρια του σχολείου πήρε σύνταξη εδώ και δύο εβδομάδες και δεν έχει ληφθεί μέριμνα μέχρι σήμερα, από τον αρμόδιο φορέα του Δήμου Λαρισαίων, να αντικατασταθεί.

Το σχολείο είναι το 1ο Δημοτικό Λάρισας, το οποίο μπορεί μεν χθες να έγινε λαμπίκο και οι μαμάδες των μαθητών να έχουν την καλή θέληση να κάνουν βάρδιες καθαρισμού για λίγο διάστημα, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι και επείγει, καθότι πρόκειται για την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής χώρων που ζουν δεκάδες παιδιά καθημερινά.

Ο διευθυντής του σχολείου είχε ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία για την ανάγκη αντικατάστασης της καθαρίστριας που πήρε σύνταξη, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες -τις πρώτες τής απουσίας της- οι λύσεις που επιλέχθηκαν ήταν «μεσοβέζικες». Έτσι χθες φάνηκε το αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν οι μαμάδες να αναλάβουν δράση για το καλό των παιδιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον διευθυντή, κ. Γιάννη Στρατή «την πρώτη εβδομάδα, στάλθηκε μια καθαρίστρια. Τη δεύτερη εβδομάδα, εναλλάσσονταν διάφορες καθαρίστριες, από άλλα σχολεία και αυτή, την τρίτη εβδομάδα κατά σειρά, δεν υπάρχει καμία καθαρίστρια στο σχολείο. Ήμουν αναγκασμένος να επισημάνω το πρόβλημα στους γονείς, οι οποίοι προς τιμή τους, πήραν την πρωτοβουλία και ανέλαβαν να καθαρίσουν. Αλλά μέχρι πότε; Οφείλω να ευχαριστήσω τις μανάδες που προκειμένου να ζουν τα παιδιά τους σε ένα καθαρό περιβάλλον, δεν δίστασαν να πάρουν τη σκούπα και να πιάσουν δουλειά!».

Άλλωστε οι γονείς, όπως μας είπαν, είχαν ήδη διαπιστώσει το πρόβλημα, από τα παράπονα που τους εξέφραζαν τα παιδιά τους, για τις βρόμικες τουαλέτες του σχολείου. Έτσι ζήτησαν από τον διευθυντή εξηγήσεις, αγανακτώντας τελικά με την αργοπορία λήψης μιας απόφασης αντικατάστασης καθαρίστριας, από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων (που είναι αρμόδια γι” αυτά τα θέματα), σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγιεινής.

Βέβαια και οι μανάδες, άγνωστο μέχρι πότε θα αντέξουν να αναλαμβάνουν, εκτός από την καθαριότητα του σπιτιού τους και αυτή του σχολείου των παιδιών τους.

«Τουλάχιστον αν με προσλάβουν για καθαρίστρια, θα έχω προϋπηρεσία…», διακωμωδεί μια μητέρα, συνεχίζοντας να πλένει τις τουαλέτες…

ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Ελευθερία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης