«Βελούδινη» παραπομπή φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου ζητεί με εγκύκλιό του ο Άρειος Πάγος με αφορμή τη σύλληψη 80χρονου (!) και την προσαγωγή του στο δικαστήριο με χειροπέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνιστά σύνεση και… μέτρο στους εισαγγελικούς λειτουργούς και την Αστυνομία, όσον αφορά τις συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα με εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Παντελής, προτείνει «λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας στα αδικήματα φοροδιαφυγής και βεβαιωμένων χρεών στο δημόσιο, και σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται ακρότητες».

Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση 80χρονου οφειλέτη που είχε εμφανιστεί ο ίδιος αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να δικαστεί στο Αυτόφωρο, ζητώντας ρητή δικάσιμο και παρά τις διαμαρτυρίες του οι αστυνομικοί του φόρεσαν χειροπέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγγραφη αναφορά-διαμαρτυρία μιας δικηγόρου για την παραπομπή του 80χρονου με τη διαδικασία του αυτοφώρου έγινε η αφορμή για να στείλει εγκύκλιο ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας θέτοντας σαφή όρια για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, «θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευγενείας και να μην ασκείται οποιαδήποτε βία στον συλληφθέντα, εφόσον μάλιστα δεν προβάλλει αντίσταση ή δεν είναι ύποπτος φυγής».

Στην εγκύκλιό του ο κ. Παντελής επισημαίνει ότι «ότι το άρθρο 275 του ΚΠΔ για σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το ότι ο κανόνας είναι η προστασία της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 6 του Συντάγματος) και η στέρησή της η εξαίρεση». Επικαλούμενος δε διατάξεις της ΕΣΔΑ σημειώνει ότι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που το επιβάλλει. Όπως τονίζει ο κ. Παντελής «τα αρμόδια όργανα πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη, να μη μεταχειρίζονται βίαια παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, να τον δεσμεύουν εάν αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής, να ενεργούν με σύνεση αποφεύγοντας τραχύτητα φράσεων και ενέργειες που βλάπτουν την τιμή υπόληψη και αξιοπρέπεια του συλληφθέντος».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει άλλωστε πως «οι οφειλέτες ειδοποιούνται συχνά από τιςδιωκτικές αρχές και ορθά για τις φορολογικές τους εκκρεμότητες και τους παρέχεται εύλογη προθεσμία τακτοποίησης. Για όσους εξ αυτών βρίσκονται σε αδυναμία ή οι υποθέσεις τους δεν είναι δεκτικές τακτοποίησης και εμφανίζονται αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές (κατά κανόνα αστυνομικές) θέτοντας εαυτούς στη διάθεσή τους για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, είναι προφανές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν τη δέσμευσή τους με χειροπέδες, αφού η αυτόβουλη εμφάνιση αποκλείει τον χαρακτηρισμό τους ως υπόπτων φυγής και δεν είναι συμβατή με πράξη αντίστασης».

Προσθέτει δε ότι «στα πλαίσια προανάκρισης με εισαγγελική παραγγελία αστυνομικής προανάκρισης οι εισαγγελείς οφείλουν να ελέγχουν και τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων του ΚΠΔ που δικαιολογούν τη δέσμευση των συλλαμβανομένων».

Στην εγκύκλιο που κοινοποιείται στην ΕΛ.ΑΣ. και τους οικονομικούς εισαγγελείς ο κ. Παντελής επαναλαμβάνει τις θέσεις παλαιότερης εγκυκλίου του 2011 για λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και προσθέτει ότι η αυτόφωρη διαδικασία και καταδίκη στα συγκεκριμένα αδικήματα (φοροδιαφυγή μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο) δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.

Επίσης συμπληρώνει ότι από την τριετή εφαρμογή του 3943/2011 προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών επέρχεται ανάκληση των παραγγελιών αυτόφωρης διαδικασίας αφού οι οφειλέτες φοβούμενοι τη σύλληψη σπεύδουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Ο κ. Παντελής πάντως συμπληρώνει πως συχνά αμελούν και ξεχνούν τις οφειλές αυτές, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις τους οπότε και επανέρχονται στο καθεστώς του οφειλέτη του δημοσίου.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η επέκταση της εφαρμογής της συγκεκριμένης εγκυκλίου και σε περιπτώσεις που αφορούν μικροαδικήματα, καθώς έχουν παρατηρηθεί κρούσματα υπέρμετρου ζήλου κατά τη διάρκεια προσαγωγών και συλλήψεων…

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης