Άντζελα Πεΐτση

Τη «χαριστική βολή» στην απαγόρευση επιβίωσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίνει η Δημοτική Αρχή της πόλης. Μοιράζοντας σχεδόν καθημερινά, πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στους επιχειρηματίες του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας και των κάθετων οδών Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, πηγαίνει να καλύψει το «δικό της» κενό, καθώς, ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί η σχετική κανονιστική για τη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων, που αφορά στην παραπάνω περιοχή κι ενώ το έργο πεζοδρόμησης έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Σωκράτης Δημητριάδης, υπήρξε προφορική ομόφωνη απόφαση των μελών της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. για το θέμα και εκκρεμή η καθαρογραφή της. Το γεγονός, της προφορικής ομόφωνης απόφασης, αρνείται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Αθανάσιος Παππάς, όπως είπε με δηλώσεις του, στο zougla.gr. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει το zougla.gr στην συγκριμένη συνεδρίαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. ήταν παρόντες και επιχειρηματίες της περιοχής που έχουν δεχθεί τα πρόστιμα «βροχή». Τα πρόστιμα ξεκινούν περίπου από τις 8.000€ και σε μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 33.000€, όπως έγινε σε επιχειρηματία της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2014, όταν η Δημοτική Αρχή Μπουτάρη, αποφάσισε να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση ενός από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αυτόν της Αγίας Σοφίας. Τότε ήταν σε ισχύ η προηγούμενη «κανονιστική» που προέβλεπε τη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων στην εν λόγω περιοχή. Οι εργασίες πεζοδρόμησης ξεκίνησαν το 2014.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού «ΕΝΤΑΞΕΙ», Σωκράτης Δημητριάδης μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr υπογράμμισε: «Ήρθε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η κανονιστική για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, σχεδόν πριν από τρεις μήνες. Αυτή δηλαδή που καθορίζει την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά από συνεννόηση και έγκριση από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Κάναμε κάποιες διορθώσεις, οι οποίες «ομόφωνα» -το τονίζω «ομόφωνα» συμφωνήθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές, δεν έχουν καθαρογραφεί, γιατί υπήρξε κόλλημα με την αρμόδια Δ/νση της Αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού. Η εν λόγω Δ/νση δε συμφωνεί με την απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. , καθώς έρχεται ενάντια σε σχετική απόφαση της Υπηρεσίας, καθώς επικαλείται, κάποιους δικούς της εσωτερικούς κανόνες. Μάλιστα, ο ίδιος προσωπικά αναφέρθηκα σε νόμο ο οποίος αφορά στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων που θα πρέπει να γίνεται στην προβολή του κάθε καταστήματος».

Και εξήγησε: «Έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων και μου είπαν πως δεν έχουν πρόβλημα ν’ αλλάξει το σχέδιο στις κάθετες οδούς της Αγίας Σοφίας, όπως είναι η Αγίας Θεοδώρας και η Γεωργίου Σταύρου. Έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα, διότι όλο αυτό το διάστημα –παρόλο που υπάρχει η ομόφωνη απόφαση – δεν βγαίνει η καινούρια μελέτη απ’ την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού, προκειμένου να την εισηγηθεί το Αρχιτεκτονικό και να εγκριθεί από την Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται. Το σημαντικότερο είναι να σταματήσει ο Δήμος να βάζει πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Οι άνθρωποι έχουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Δε μπορεί κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες να βγαίνουν και να τους ρίχνουνε πρόστιμα για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και να κρίνονται παράνομοι, γιατί κωλυσιεργεί ο Δήμος. Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει το Αρχιτεκτονικό μία μελέτη, η οποία όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά μέσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αυτοί που δεν μπορούν ν’ αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά στο κατάστημά τους, να μεταφερθούν σε άλλο μαγαζί. Ό,τι ποιο παράλογο και πόσο περισσότερο όταν έχουν δαπανηθεί τόσες χιλιάδες ευρώ για να φτιαχτεί μία επιχείρηση, η οποία πριν την πεζοδρόμηση, ήταν νόμιμη. Ειδικά, με την οικονομική κρίση που υπάρχει είναι απαράδεκτο και μόνον που ειπώθηκε».

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το zougla.gr, επιχειρηματίας πήρε επίσημο έγγραφο από την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού, όπου του «αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πως για τις όποιες συνεννοήσεις για τη χρήση του χώρου να απευθυνθείτε στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας».

 Μάλιστα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είχε ενημερώσει με επίσημο έγγραφο τους καταστηματάρχες για το έργο και τους γνωστοποίησε την «ανανέωση αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων στους πεζόδρομους Αγίας Θεοδώρας, Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Σοφίας για το έτος 2015».

Τελικά αφού έγιναν όλες οι συνεννοήσεις, μεταξύ αναδόχου εταιρείας και επιχειρηματία, για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, η Δημοτική Αρχή του επέβαλε πρόστιμο.Δείτε το φωτογραφικό ντοκουμέντο:

Το θέμα αποκτά διαστάσεις τραγελαφικές καθώς ένας εκ των επιχειρηματιών δικαιώθηκε από τα δικαστήρια αφού –όπως αποκαλύπτει το zougla.gr- η απόφαση είναι ρητή: «Πρώτα ενεργεί το κράτος και μετά ο πολίτης».

Οι επιχειρηματίες

Επιχειρηματίας γυναίκα (Ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία της): «Πιθανολογώ πως θα μαζευτούμε όλοι μαζί οι επιχειρηματίες των καταστημάτων και μέσω δικηγόρων θα προβούμε σε αγωγές κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης. Γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των προστίμων και ταυτόχρονα, οικονομικά υπέρογκος. Δεν βγαίνουν αυτά τα ποσά από κανέναν. Η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μας δυσκολεύει τη ζωή μας. Ήδη, εμείς έχουμε ένα πρόστιμο της τάξεως των 12.000 χιλιάδων €, έχουμε κάνει προσφυγή, κάναμε ενστάσεις ενώ την ίδια στιγμή έχω ακόμα τρία πρόστιμα σε εκκρεμότητα».

Μάξιμος Κωνσταντινίδης: «Έχω το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα 15 με 16 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικά εστίασης, στην περιοχή των τριών δρόμων, του ενοποιημένου έργου πεζοδρόμησης μεταξύ των τριών οδών Γεωργίου Σταύρου – Αγίας Σοφίας- Αγίας Θοεδώρας. Δηλαδή, δεν έχουμε ανανέωση αδειών όσοι κάποτε είχαμε αλλά ταυτόχρονα και δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για όσους δεν είχαν άδειες. Όμως «κάτι» πρέπει να γίνει. Μολονότι είχαμε παραβρεθεί στο Δήμο και ζήτησα ακρόαση για το θέμα, πριν από δεκατρείς μήνες. Πήραμε την έγκριση της ακρόασης και εκεί μαζευτήκαμε οι δεκαπέντε από τους δεκαέξι επιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως απέναντί μας, είχαμε αρκετούς αντιδημάρχους και επόπτες, περίπου τριάντα άτομα».

Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν άκρως αποκαλυπτικός: «Μας είπαν πως οι δέκα κλητεύσεις από δικαστήριο –αφορούν σε επακόλουθα καταγγελιών από διαφόρους- σ’ αυτό δεν μπορούν αν κάνουν κάτι γιατί είναι άλλη αρχή, όπως η αστυνομική κι επομένως ό,τι ορίσει το δικαστήριο. Αλλά σε ό,τι αφορά το Δήμο, μας διαβεβαίωσε και συμφωνήσαμε μέχρι να βγει η κανονιστική, να μη προβεί σε νέα πρόστιμα. Αλλά, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έβγαλε έξω τέσσερις φορές, τα ελεγκτικά του όργανα με τα πρόστιμα να αγγίζουν τις δύο φορές τις 8.800 χιλιάδων €, συν 800€ σε δικηγόρο για να έχω το δικαίωμα να παραστώ εκεί, μήπως καταφέρουμε και μειώσουμε κάπως το πρόστιμο. Όσο για τα άλλα δύο, που δεν έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το έννομο δικαίωμα να τα αθροίσει για να μου βάλλει πρόστιμο, το ένα στάλθηκε στη δ/νση υγειονομικού –με σκοπό βέβαια να μας κλείσουν- γιατί γίνεται ανάκληση αδείας λειτουργίας του καταστήματος, και όχι μόνον ανάκληση αδείας των τραπεζοκαθισμάτων. Ευτυχώς, οι άνθρωποι ήταν λογικοί και είπαν πως εμείς για δύο τραπεζοκαθίσματα δεν πρόκειται να στερήσουμε το «ψωμί από εργαζόμενους» και εργοδότες. Το τέταρτο πήγε –δεν ξέρω πως – στα δικαστήρια, κι έγινε η δέκατη κλήτευση». O κ. Κωνσταντινίδης, έχει κάνει προσφυγή για «συμβιβαστική λύση» κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Σούλιος: «Έχω μέχρι σήμερα δώδεκα, δεκατέσσερις καταγγελίες μπορεί και παραπάνω… Δηλαδή είναι «τόσος» μεγάλος ο αριθμός, που έχω χάσει το μέτρημα. Το πρόστιμο που μου επέβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αγγίζει τις 12.000 € και μέχρι σήμερα, μετά από προσφυγή που έχω κάνει στα δικαστήρια, έχω μία αθωωτική απόφαση και μία καταδικαστική. Ειδικά για την αθωωτική απόφαση, δεν πρόκειται να ξεχάσω τη δήλωση του Προέδρου της Έδρας, που είπε πως «πρώτα πρέπει να ενεργεί η πολιτεία και ύστερα ο πολίτης». Ενώ, στο επόμενο δικαστήριο που είχα, με τον ίδιο Δημόσιο Κατήγορο αλλά με άλλο Πρόεδρο, καταδικάστηκα, παρόλο που τους έδειξα την προηγούμενη αθωωτική απόφαση. Το σύνολο των προστίμων είναι υπέρογκο. Αν υπολογίσει κάποιος πως για κάθε καταδικαστική απόφαση είναι περίπου 180€ τα δικαστικά έξοδα, επί δώδεκα δικαστήρια που έχω, συν τις 12.000€ προστίμου από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια, εκκρεμεί η «κανονιστική» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τα τραπεζοκαθίσματα στην περιοχής μας. Κανονικά θα έπρεπε πριν ξεκινήσει το έργο της πεζοδρόμησης, η δημοτική αρχή να έχει ορίσει τους σχετικούς χώρους, καθώς ήξεραν όλοι τις ανάγκες των καταστημάτων».

Η Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης

Το zougla.gr επικοινώνησε για το «φλέγον» αυτό θέμα, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού, Αθανάσιο Παππά, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Θα σας πω τρία πράγματα. Η ολοκλήρωση ενός έργου δε σχετίζεται με οποιαδήποτε κανονιστική. Η κανονιστική είναι μία άλλη πράξη την οποία την κάνει ο Δήμος μετά την ολοκλήρωση ενός έργου. Δεν μπορεί δηλαδή να είναι συνάρτηση της παράδοσης του έργου, η κανονιστική απόφαση. Είναι δηλαδή, σα να μου λέτε πως στον πεζόδρομο ή στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, μόλις τελείωσε το έργο θα έπρεπε να είχαμε κανονιστική για τη λειτουργία των τραπεζοκαθισμάτων. Δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του έργου. Τα πρόστιμα δεν τα σχολιάζω καν, δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα. Για τις κανονιστικές, υπάρχει μία διαφοροποίηση με το που θα μπούνε τα τραπεζοκαθίσματα. Εμείς λέγαμε πως πρέπει να μπούνε στη μεριά που είναι η κίτρινη διαδαπέδωση –μακριά από τις οικοδομικές γραμμές- αλλά, δεν συμφώνησε η Αρχαιολογία. Υπάρχει μία απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και υπάρχουν και σχετικά της έγραφα, από τις 7/7/2016. Αλλά για να ληφθεί η οριστική απόφαση από την Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. απαιτείται εκ νέου έγκριση του σχεδίου, από το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή, από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Κι, αυτό γιατί, πρέπει να υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση για να μπορέσει να συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Υπάρχει μελέτη από την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού και πρέπει να γνωμοδοτήσει η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, για να μπορέσει να εισαχθεί στην Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.».

Τέλος διευκρινίζεται, το zougla.gr έχει στη διάθεσή του, όλα τα έγραφα ενώ και σύμφωνα με έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες, οι επιχειρηματίες θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας και θα ζητήσουν ακρόαση από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου –πριν τις θερινές διακοπές- την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης