Τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στον Σαρωνικό είχαν πάρει δύο φορές παράταση. Σήμερα, Τρίτη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, λήγουν και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για το δεξαμενόπλοιο που μαζεύει το μαζούτ από τη μεγάλη μόλυνση στον Σαρωνικό.

Το δεξαμενόπλοιο έχει ναυλωθεί με την ευθύνη της πλοιοκτήτριας του βυθισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο προκάλεσε τη μόλυνση, αλλά η λήξη των πιστοποιητικών αναμένεται να οδηγήσει σε απόσυρσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάγκη αντικατάστασης του πλοίου ή παράτασης ισχύος στα πιστοποιητικά του θα καθυστερήσει κι άλλο την ήδη σημαντική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται πως παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών είχε δοθεί μέχρι στιγμής δύο φορές στο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει ήδη ζητήσει χρονοδιάγραμμα με την απόσυρση αυτών των μικρών δεξαμενόπλοιων – και την αντικατάστασή τους με νεότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της Ένωσης, με αφορμή την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ζητούν να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν ή μεταφορτώνουν με ναυτιλιακά καύσιμα όλα τα μεγάλα πλοία (ακτοπλοϊκά, φορτηγά και κρουαζιερόπλοια), αλλά και σε αυτά που μεταφέρουν καύσιμα στα νησιά.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, τα πλοία αυτά -στην πλειονότητά τους – έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι υπερήλικα και ελλιπώς συντηρημένα.

Από την ΠΕΝΕΝ υποστηρίζουν πως πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης