Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας και συμμετείχαν στην τιμητική λιτανεία στα πλαίσια της επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόγονοι οι περισσότεροι Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και βρήκαν καταφύγιο, πρόσφυγες στην Ελλάδα. 96 χρόνια μετά οι απόγονοί τους δεν ξεχνούν και τους τιμούν κάθε χρόνο.

Στο Λιμάνι Καλαμάτας, σε κλίμα συγκίνησης, υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών της Μικράς Ασίας με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, η χορωδία του συλλόγου με επικεφαλής τη Γεωργία Ψαραδέλλη, και τον κόσμο να ακολουθεί και να σιγοτραγουδά, διέσχισαν το “χιλιόμετρο”, κρατώντας φαναράκια και χάρτινα καραβάκια με τα ονόματα των συγγενών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, Ρούλα Μητράκου, μας ανέλυσε το νόημα της λιτανείας, ως φόρο τιμής και μνήμης προς τους χιλιάδες ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ το σύνθημα ήταν “Δεν Ξεχνώ! Δεν Λησμονώ!”

Η ίδια μας εκμυστηρεύτηκε ότι έχει πάει πολλές φορές στα πάτρια εδάφη, στη Σμύρνη, μιας και πατέρας της ήταν Κωνσταντινοπολίτης και η μητέρα της Μικρασιάτισα, και κάθε φορά η συγκίνηση για τις χαμένες πατρίδες είναι η ίδια.

Πηγή: messinialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης