Ανάστατοι βρίσκονται οι 200 εργαζόμενοι της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Softex μετά την απόφαση της πολευθνικής Bolton Group να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο όπου εργάζονταν.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στις εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Χαρτεργατών 4 και Ιεράς Οδού στον Βοτανικό, προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην κάποτε ισχυρή εταιρεία, η οποία έλαβε χαμηλή αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά του καλοκαιριού ήταν «πρόσχημα» για να διακόψει η πολυεθνική πίσω από τη Softex τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, καταγγέλλει το Υπουργείο ΕργασίαςΒέβαια, η πυρκαγιά του καλοκαιριού αποτέλεσε ένα «πρόσχημα», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου η πολυεθνική να διακόψει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι «θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας». 

Πάντως, το 2013, δηλαδή δύο μόλις χρόνια πριν, η χαρτοβιομηχανία είχε παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάκαμψη: Αύξησε κατά 24,9% τα έσοδά της, ενώ οι πωλήσεις της είχαν διαμορφωθεί σε 49,30 εκατ. ευρώ. Ακόμη είχε εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 3,57 εκατ. ευρώ.

Στάση διαμαρτυρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Softex πραγματοποίησαν την Παρασκευή στάση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΟΑΕΔ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Μπενάκη στην Αθήνα.

Απαίτησαν την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του τμήματος των χαρτοποιητικών μηχανών του εργοστασίου στο Βοτανικό.



Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

«Πληροφορηθήκαμε ότι η πολυεθνική εταιρεία BOLTON GROUP με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την BOLTON HELLAS AEBE, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της SOFTEX (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ), δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφήνοντας στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200.

Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της SOFTEX που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της SOFTEX, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας».

Η Αθηναϊκή Χαρτοποιία

Η Softex είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων χάρτου, η οποία ανήκει στον διεθνή επιχειρηματικό όμιλο Bolton Group, που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Bolton Group, ήταν ο γεννημένος το 1919 στη Θεσσαλονίκη Ιωσήφ Νισσίμ, ο οποίος διέθετε βιομηχανικές μονάδες σε αρκετές χώρες και διακινούσε περισσότερα από 50 γνωστά σήματα καταναλωτικών προϊόντων σε 125 χώρες, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, 

Ο Έλληνας επιχειρηματίας διέφυγε του διωγμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, κατετάγη στον βρετανικό στρατό, πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν, ανακηρύχθηκε ήρωας του βρετανικού στρατού και το 1949 ίδρυσε στην Ιταλία την εταιρεία Bolton, την οποία διοικούν πλέον μέλη της οικογένειάς του.

Η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, ιδρύθηκε από Έλληνες επιχειρηματίες το 1970, αργότερα πέρασε υπό κρατικό έλεγχο και κατόπιν περιήλθε στη Bolton Group.

Φωτογραφίες: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης