Μετά το θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και τον σεξοτουρισμό, τώρα και ο …ξεφτιλοτουρισμός.

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος τουρισμού, το οποίο ικανοποιεί τα πλέον ευγενή ένστικτα του ανθρώπου όπως αυτά που χρησιμοποιούν την δυστυχία των γύρω μας ως επιβεβαίωση της ευτυχίας της δικής μας. Και όσο μεγαλύτερη αυτή η δυστυχία τόσο μεγαλύτερη η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη και η «ηδονή» για το ότι …«δόξα τω θεώ που δεν είμαστε σαν κι αυτούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, τέτοιου τύπου διεστραμμένες ιδέες, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν ανάγκη μιας πιο «αξιοπρεπούς» επίφασης όπως παραδείγματος χάρη κάποια «θεματικότητα» του τουρ και εν προκειμένω «η ενημέρωση περί της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα».

Αυτή την ωραία μπίζνα συνέλαβε ως ιδέα και ένα αμερικανικό ταξιδιωτικό γραφείο, ένα τουρ δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας που μάλιστα το ονόμασε «Greek Crisis walk»!

Το τουρ αυτό αφορά μια «τρίωρη βόλτα» στα σημεία που με τον ένα ή άλλο τρόπο κατάφεραν να γίνουν τα ένδοξα σύμβολα της ελληνικής κρίσης όπως η Σοφοκλέους, η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα ευαγή ιδρύματα και προφανώς και οι πέριξ δρόμοι καθώς, έχοντας μετατραπεί σε υπαίθρια υπνωτήρια για τους άστεγους συμπολίτες μας, αποτελούν το καλύτερο φολκλόρ για τον «τουρίστα» που με ένα ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον κανιβαλίζει και τα τελευταία απομεινάρια της εθνικής αλλά και προσωπικής μας αξιοπρέπειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρ δεν είναι καθόλου ακριβό, κοστίζει περί τα 70 ευρώ το άτομο, όσο ακριβώς θα κόστιζε και μια επίσκεψη σε ένα οίκο ανοχής. Αν τώρα υπολογίσουμε ότι στο «πακέτο» περιλαμβάνονται πολλοί περισσότεροι του ενός, τότε θα μπορούσαμε και να πούμε πως η συγκεκριμένη …τσάρκα είναι σχεδόν τζάμπα.

Φυσικά, από ένα τέτοιο «εκπαιδευτικό» τουρ δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας οικονομολόγος, ο οποίος όπως και να το κάνουμε προσδίδει και ένα παραπάνω κύρος σε όλη αυτή τη γελοία ιστορία για την οποία, δεν αξίζει καν να επιχειρηματολογήσουμε.

Και αφού οι τουρίστες ενημερωθούν από τον πλανόδιο και πλήρως ανεξέλεγκτο (για το τι θα πει ή τι θα προπαγανδίσει) οικονομολόγο για τα «βαθύτερα αίτια της κρίσης», το κοπάδι θα καταλήξει σε κάποια ταβέρνα για καμιά retsina και κανένα tzatziki για να μπορέσουν πιο εύκολα να ρευτούν την ευτυχία τους στα μούτρα μας.

 Μετά απ’ όλα αυτά, θα ήταν τελείως άδικο να μην αναγνωρίσουμε πως ο Πρωθυπουργός μας είχε απόλυτο δίκιο όταν «έβλεπε την ανάπτυξη νάρχεται», ίσως αυτή βέβαια να μην είχε τη μορφή που ακριβώς ονειρευόμαστε αλλά μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας…

Δεν περιμέναμε φυσικά να γίνει η χώρα μας ο κήπος της Εδέμ αλλά από την άλλη μεριά δεν περιμέναμε να γίνει και κήπος ζωολογικός που θάρχονται οι τουρίστες και θα μας χαζεύουν σαν παράξενα ζώα κλεισμένα πίσω από κάγκελα, απ΄ τα κάγκελα εκείνα που μας έκλεισε ένα, μέχρι το μεδούλι διεφθαρμένο, πολιτικό σύστημα.

 Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης