Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Η Ζέα… αναγεννιέται και ήδη αρχίζει να αποκτά τη μορφή που αξίζει στην τεράστια ιστορία της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μεγαλείο της Αρχαίας Αθήνας και του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμαστε στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας, ο βυθός της οποίας μέχρι πρότινος ήταν γεμάτος από σύγχρονα ναυάγια και σκουπίδια, καθώς και κάθε λογής επιβλαβή υλικά για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή.  

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε επιχείρηση ανέλκυσης των ναυαγίων, 32 (!) τον αριθμό, τα οποία εκτός από τοξική βόμβα για τη θάλασσα του Πειραιά, είχαν καλύψει σπουδαίους θησαυρούς της αρχαίας μας ιστορίας, όπως αρχαία ναυάγια τριηρών και άλλα ευρήματα (αμφορείς, κτλ.).

Η επιχείρηση καθαρισμού είναι προσφορά τη διεθνούς εταιρείας ανέλκυσης ναυαγίων Tag Mere LTD Shipping Company και μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 21 πλοία. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Αντωνάτος, στο zougla.gr, ο σκοπός είναι να αναδειχτούν τα αρχαία τείχη και τα αρχαία καρνάγια που ανάγονται στην εποχή του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ.), τα οποία καλύπτονταν από τα απομεινάρια σύγχρονων πλοίων, κάποια από τα οποία έχουν βυθιστεί εκεί από τη δεκαετία του 1980!

Δείτε το ρεπορτάζ
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης