«Πρεμιέρα» φαίνεται να κάνουν στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις οι κωδικοί που αναφέρονται στις δόσεις δανείων και τις πληρωμές που έχουν γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία για κάθε καταβολή δόσης στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων των φορολογουμένων, ενεργοποιώντας και τους σχετικούς κωδικούς στο TaxisnetΜετά την αυτόματη εμφάνιση αποδοχών και συντάξεων στο Taxisnet (υπό τη μορφή ειδικού παραθύρου), το 2014, οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν δουν εφέτος συμπληρωμένους τους κωδικούς 727-728 «για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής», στον πίνακα 5 της φορολογικής τους δήλωσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής παντός είδους συναλλαγών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος.

Τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που κατεβλήθησαν κατά τη διάρκεια του 2014 μπαίνουν λοιπόν στο μικροσκόπιο της εφορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Πηγές από το ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως ανασταλτικός παράγοντας στην ενεργοποίηση των κωδικών αυτών αποτελεί η πίεση χρόνου για το άνοιγμα της εφαρμογής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι δανειακές υποχρεώσεις «τρέχουν» και η ανάγκη για έσοδα είναι τεράστια, επομένως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πήγαινε ακόμα πιο πίσω τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στις εισπράξεις.

Έλεγχοι σε 1,5 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς

Παράλληλα, από κόσκινο θα περάσουν οι καταθέσεις 1,5 εκατ. πολιτών, οι οποίοι θα ελεγχθούν σε βάθος 15ετίας, ώστε να διαπιστωθεί αν η κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ελέγχους και, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν «γκρίζα» σημεία, δηλαδή οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις, τότε οι καταθέτες θα κληθούν για τα περαιτέρω (πρόστιμα).

Εν τω μεταξύ, με χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δόθηκε παράταση στην προθεσμία αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 10 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης