Η Cosco, ο τουρισμός, η σταδιακή αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας κάνουν το… θαύμα τους. Σιδηροδρομικές, οδικές, αεροπορικές μεταφορές και logistic γνωρίζουν μεγάλη αύξηση των δραστηριοτήτων τους, με τον κύκλο εργασιών τους να εκτινάσσεται κατά 12,9% σε τριμηνιαία βάση.

Είναι ένας από τους κλάδους βαρόμετρο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση του κύκλου εργασιών δείχνει μια νέα δυναμική, που στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζει σταθερή κι όχι συγκυριακή προοπτική.
Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015

Οι εταιρείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε στοχευμένες προσλήψεις, ενώ αναζητούνται νέοι εξειδικευμένοι συνεργάτες σε εταιρικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι… αγωγοί διαδραματίζουν βεβαίως τον δικό τους ρόλο, αν και ακόμη βρίσκονται στην αρχή της ανάπτυξης και πολύ μακριά από την ολοκλήρωσή τους.

Οι καταγραφές της Στατιστικής Αρχής δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών του γ΄ τριμήνου 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2016, παρουσίασε αύξηση 12,9%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2016 προς το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στις πλωτές μεταφορές του γ΄ τριμήνου 2017, ο οποίος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2016  παρουσίασε μείωση 10,2% έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2016 προς το 2015.

Οι μεταφορές, λοιπόν, αποκτούν νέα σταθερή βάση, μακριά από την παραδοσιακή θαλάσσια εκδοχή τους.

Αντίθετα, οι αεροπορικές μεταφορές του γ΄ τριμήνου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2016, παρουσίασαν αύξηση 6,8%.

Οι μεταφορές βεβαίως συνδέονται με τη δυνατότητα αποθήκευσης των προϊόντων. Το logistic, λοιπόν, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήδη έχουν προγραμματιστεί σημαντικές επενδύσεις από παραδοσιακούς και νέους… παίκτες.

Ιδιαίτερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναζητούνται μεγάλες εκτάσεις κοντά σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα προκειμένου να αναπτυχθούν τα νέα κέντρα αποθήκευσης.

Βεβαίως, χρειάζονται υποδομές και κυρίως αποθηκευτικοί χώροι, πολλοί από τους οποίους ζητείται να είναι ψυγεία για τη συντήρηση ευπαθών προϊόντων μέχρι την τελική τους διάθεση στην αγορά. Οι μεταφορές, λοιπόν, αποκτούν νέα σταθερή βάση, μακριά από την παραδοσιακή θαλάσσια εκδοχή τους

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες του γ΄ τριμήνου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2016, παρουσίασε αύξηση 7,7%. Ωστόσο, η αύξηση το περασμένο έτος άγγιξε το 17,6%.

Οι ειδικοί του χώρου δεν θεωρούν ότι εμφανίστηκε κάποιου είδους «κόπωση» που περιορίζει την αύξηση του τζίρου.

Το δικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.

Ο τουρισμός είναι οπωσδήποτε η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και οι δραστηριότητες γύρω από αυτόν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν θετικές. Έτσι ο κύκλος εργασιών του γ΄ τριμήνου 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2016, παρουσίασε αύξηση 13,3%, έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2016 προς το 2015!

Από την άλλη, σχετική «κόπωση» εμφανίζει η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 4,7% και ουδείς πρέπει να παραγνωρίζει αυτό το στοιχείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης