Πολύ κοντά στο… λουκέτο λόγω χρεών βρίσκεται ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τους πιστωτές.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάθε μήνα η «μαύρη» τρύπα μεγαλώνει κατά 1,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με πηγές).
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το ΤΑΙΠΕΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπογραφεί άμεσα η συμφωνία μεταβίβασης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον πλειοδότη της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, δηλαδή τον ΟΠΑΠ, τότε ο οργανισμός θα κλείσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναδική διέξοδος όπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να σωθεί ο καταχρεωμένος οργανισμός, είναι αφενός να αρχίσει άμεσα η διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος και αφετέρου ο ΟΔΙΕ να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι κατασχέσεις από τους πιστωτές του.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου εκπνέει η παράταση που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου στο χρονικό διάστημα αυτό αφενός να παραχωρηθεί σε τρίτο το δικαίωμα διοργάνωσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αφετέρου ο οργανισμός να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος και επικράτησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με προσφορά 40,5 εκατ. ευρώ, ανέλαβε αφενός την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αφετέρου τη συνέχιση της διεξαγωγής των ελληνικών ιπποδρομιών με την υποχρέωση να καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον ΟΔΙΕ ως μίσθωμα για το ακίνητο του Μαρκόπουλου.

Ο ΟΔΙΕ είχε φορτωθεί με δάνεια περίπου τα 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο και είχε αρχίσει να εμφανίσει ζημιές ακόμη και την εποχή όπου τα έσοδά του ήταν πολλαπλάσια. Το 2005 για παράδειγμα, όταν επικρατούσε η μετα-ολυμπιακή ευφορία, ο οργανισμός είχε έσοδα 232,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 19 εκατ. ευρώ. Το 2012, ο ΟΔΙΕ εμφάνισε συσσωρευμένες ζημιές 198 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 262 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης