Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε η φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα, με τους 30.000 καρναβαλιστές να στέλνουν μηνύματα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας για την ζωή.

Η βροχή δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους καρναβαλιστές, οι οποίοι με το χορό, το τραγούδι και το εκρηκτικό τους κέφι, παρέσυραν στους καρναβαλικούς ρυθμούς, τους χιλιάδες θεατές της παρέλασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλειώδης παρέλαση της Κυριακής ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00, με επικεφαλής τους προέδρους και αντιπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών, μέλη του Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και της γνωμοδοτικής επιτροπής. Ακολούθησαν η δημοτική μουσική, που παιάνιζε αποκριάτικους σκοπούς και καρναβαλικά τραγούδια, καθώς και τα άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων. Η είσοδος του βασιλιά καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου, που φέτος είχε τον τίτλο «παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός», αναγγέλθηκε για πρώτη φορά με ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω μεγαλοπρεπούς επιβλητικής μουσικής και επιβραδύνοντας το ρυθμό της παρέλασης. Ακολούθησε το άρμα της βασίλισσας του καρναβαλιού ‘Αντριας Παναγιωτοπούλου, που αναπαριστούσε κυψέλη με μέλισσες, το άρμα «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών», εμπνευσμένο από το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού «καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» και το άρμα του κέντρου ενημέρωσης δοτών μυελού των οστών και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «Χάρισε ζωή».

Στην συνέχεια παρήλασαν τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ποσειδώνας», «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Γάτος με ξίφος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», τα οποία μαγνήτισαν τα βλέμματα των θεατών.

Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι 30.000 καρναβαλιστές. Ευρηματικότητα, φαντασία, ατελείωτος χορός κι ένα ποτάμι χρωμάτων, χαρούμενων διαθέσεων και εκπλήξεων «πλημμύρισε» την οδό Κορίνθου, την πλατεία Γεωργίου, αλλά και τους γύρω δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καλαίσθητες στολές, τα υπέροχα καπέλα, οι ευρηματικές κατασκευές, η σάτιρα, καθώς ο χείμαρρος της φαντασίας, του κεφιού και της ζωντάνιας, άφησαν το στίγμα τους και στην φετινή καρναβαλική παρέλαση.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00, με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Οι πέντε σύλλογοι των σοκολατοριχτών μοίρασαν μεγάλες ποσότητες σοκολάτες στους θεατές, που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου.

Στις 21:00 θα ξετυλιχτεί η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού του 2017, με την τελετή λήξης και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και ταυτόχρονα θα ανανεωθεί το ραντεβού για το καρναβάλι του 2018.

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο Ρέθυμνο

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής και βροχής από κομφετί και σερπαντίνες.

Χιλιάδες καρναβαλιστές όλοι τους «Συγκάτοικοι στο Όνειρο» σύμφωνα και με το κυρίαρχο σύνθημα του φετινού καρναβαλιού, μοιράζουν μηνύματα αισιοδοξίας, κεφιού, αγάπης στους χιλιάδες επισκέπτες που καθ΄ όλη τη διαδρομή της παρέλασης παρακολουθούν αλλά και συμμετέχουν ταυτόχρονα στη μεγάλη γιορτή του ευφάνταστου, των χρωμάτων και όλων όσων σταμάτησαν σήμερα την κλεψύδρα του χρόνου γυρίζοντας όπως και οι ίδιοι επισημαίνουν στα χρόνια τα παιδικά της ανεμελιάς, του χαμόγελου.

Στο μεθύσι της χαράς, βρήκε την ευκαιρία και ένας δάσκαλος που συμμετέχει στην παρέλαση, ο οποίος υπηρετεί στο Ρέθυμνο, για να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του η οποία αφενός την αποδέχτηκε αφετέρου τη διασκέδασε μαζί με τις επευφημίες και τη συντροφιά άλλων καρναβαλιστών.

Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Κρήτης, διεθνώς ανεγνωρισμένο και μαγνήτης έλξης χιλιάδων τουριστών για το τριήμερο και όχι μόνο, οι 36 καρναβαλικές ομάδες παρελάσουν στέλνοντας μηνύματα πολιτικού σχολιασμού, καυτηριάζοντας την επικαιρότητα, την οικονομία, την καθημερινότητα, αναδεικνύοντας τον έρωτα και την αγάπη.

Παρά τον συννεφιασμένο καιρό, και την αγωνία όλων για το εάν θα βρέξει όπως συνέβη πέρσι, όλα κυλούν κανονικά, ενώ σύμφωνα με τους φορείς ασφάλειας και πολιτικής προστασίας που έχουν αναλάβει την ασφάλεια της διοργάνωσης και των ανθρώπων, κανένα πρόβλημα δεν έχει υπάρξει.

Συμφώνα με την αντιδήμαρχο Πέπη Μπιρλιράκη : «Στο όνειρο αυτό, συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι που μπορούν να μοιράζονται, που μπορούν να συνεργάζονται, που μπορούν να ελπίζουν και να βλέπουν στο μέλλον».

Με τη λήξη της παρέλασης, περίπου στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η τελετή για την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου για το πανηγυρικό κλείσιμο της περιόδου των αποκριών που σύμφωνα με τους διοργανωτές το 2017 ήταν η μέχρι σήμερα πιο επιτυχημένη διοργάνωση. Για το βράδυ σε όλη την πόλη δεκάδες πάρτι έχουν προγραμματισθεί από τις καρναβαλικές ομάδες, για να υποδεχτούν το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας.
Το καρναβάλι του Ρεθύμνου αποτελεί τη δεύτερη πηγή εσόδων μετά τον τουρισμό, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί.

Χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες στη μεγάλη γιορτή της πόλης την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς

Μέσα σε ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων και με το παραδοσιακό έθιμο του κάψιμου του Τζάρου στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης που την παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Το κάψιμο του Τζάρου» είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη και επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που αποτέλεσε και την κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών άνοιξε με την Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού τη νεαρή Βάγια Χρύσα Ζερβού με καταγωγή από την Ελευθερούπολη Καβάλας που πάνω από το εντυπωσιακό άρμα της χαιρετούσε τους πολυάριθμους επισκέπτες της μεγάλης αυτής γιορτής.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία είχαν κατακλίσει το μεγάλο πάρκινγκ στάθμευσης αυτοκίνητων στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου στη συνέχεια με λεωφορεία που είχαν διαθέσει οι διοργανωτές μεταφέρονταν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετείχαν σε περισσότερα από τριάντα πληρώματα διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης για περίπου τέσσερεις ώρες σκορπίζοντας πολύ κέφι. Ευφάνταστα άρματα, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Η Ξάνθη συνέχισε για μια ακόμα χρονιά σε πείσμα των δύσκολων καιρών να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Αποκριά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με παρέλαση καρναβαλιστών και κυνήγι Θησαυρού

Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αθηναίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη συνοδεία οργάνων, χορών και τραγουδιών από τις Μορφές Έκφρασης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη και ακολουθώντας τη διαδρομή Mετρό Ακροπόλεως, Σέλλεϋ, Βύρωνος, πλατεία αγίας Αικατερίνης, πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, Κυδαθηναίων, Αδριανουπόλεως, Τριπόδων, Φλέσσα, Λυσίου, Μάρκου Αυρηλίου, Αδριανού, οι καρναβαλιστες, με χορό και τραγούδι, κατέληξαν στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Επίσης στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού, ξεκίνησε από την περιοχή της Ακρόπολης και γύρω από την Πλάκα, το 7ο Κυνήγι Θησαυρού, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ξεναγών.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης