Στην ελάχιστη τιμή συγκέντρωσης 1.10 λεπτά ανά κιλό, τιμή που προφανώς δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς σταφίδας, συμφώνησαν να παραλάβουν φέτος το συναλλαγματοφόρο προϊόν, οι εννέα Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των σταφιδοπαραγωγικών νομών της Πελοποννήσου, που μετέχουν στην ΣΚΟΣ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας ΑΣΕ Γεράσιμος Καλλιμώρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου, πρόκειται τιμή μειωμένη κατά 15 λεπτά από πέρυσι, η οποία και φυσικά δεν είναι ικανοποιητική για τους αγρότες, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ότι καλύτερο μπορεί να εξασφαλιστεί για λογαριασμό των παραγωγών, χωρίς να αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο οι Ενώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το πώς εξηγείται να υπάρχει μείωση της παραγωγής φέτος, κατά 25% όπως υπολογίζεται, άρα αυξημένη ζήτηση και παρόλα αυτά οι Ενώσεις να «εγγυώνται» – αυτή την χαμηλή όπως και ο ίδιος παραδέχεται τιμή, απάντησε ότι υπάρχουν ακόμα ποσότητες σταφίδας, από τους 28 χιλιάδες τόνους που συγκεντρώθηκαν πέρυσι, για τις οποίες έχουν μεν κλείσει συμφωνίες πώλησης, αλλά δεν έχουν εξαχθεί ακόμα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Τόνισε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι ποσότητες βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών εμπόρων ή και των ίδιων των παραγωγών, με αποτέλεσμα η διαπραγματευτική ικανότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων να μην είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην υπερπαραγωγή σουλτανίνας φέτος στην γειτονική μας Τουρκία, ένα προϊόν που προσφέρεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την κορινθιακή μαύρη σταφίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καλλιμώρος, υπενθύμισε ωστόσο ότι η κορινθιακή σταφίδα, είναι σαφώς ανώτερη ποιοτικά και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρηθεί η δυναμική του προϊόντος και να διαφυλαχθεί η φήμη που έχει κατακτήσει στις αγορές του εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης