Οι δήμαρχοι του βορείου Αιγαίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ετοιμάζουν διακήρυξη ειρήνης, την οποία θα συνυπογράψουν και οι δήμαρχοι των απέναντι τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Σε αυτήν τη διακήρυξη, που σχεδιάζεται να υπογραφεί σε ειδική εκδήλωση στη Μυτιλήνη, τονίζεται ότι «το Αιγαίο είναι και πρέπει να παραμένει μια θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας».

Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι των δύο πλευρών του Αιγαίου έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις γειτονίας και συνεργασίας. Ζώντας σε απόσταση αναπνοής ο ένας με τον άλλον, αναπτύσσουν τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές συνεργασίες, ενώ οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι μόνο δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αλλά αντίθετα έχουν πολλά να τους ενώνουν». Αυτό το μήνυμα λέει πως επιχειρεί να στείλει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την υπογραφή της κοινής διακήρυξης. Ήδη η πρότασή του έχει εγκριθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, ενώ έχει υποβληθεί και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, εστάλη και στους δημάρχους των απέναντι τουρκικών πόλεων προκειμένου να υπογραφεί.

Η διακήρυξη

Αναλυτικά το κείμενο της διακήρυξης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ημερήσια εφημερίδα της Μυτιλήνης «Νέα της Λέσβου» αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δήμαρχοι των Ελληνικών νησιών και οι δήμαρχοι των τουρκικών πόλεων που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου, έχουμε εδώ και χρόνια οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση, οι οποίες χτίστηκαν με αργά και σταθερά βήματα και έχουν διαχυθεί στις τοπικές μας κοινωνίες. Τιμώντας το παρελθόν και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον φέραμε τις κοινότητές μας πιο κοντά με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές ακολουθώντας τη βασική αρχή ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι πρωτίστως μια θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Θεωρούμε ότι οι δήμαρχοι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μέσα από τις παραπάνω αρχές είναι δυνατό να υπάρξει αμοιβαία επωφελής προσέγγιση που έχει ξεπεράσει τους καιρούς έντασης. Πιστεύουμε ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σε κλίμα εμπεδωμένης ασφάλειας που επιθυμούν οι τοπικές μας κοινωνίες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η καλή σχέση που έχει οικοδομηθεί σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση προσέγγισης και καλής γειτονίας των εθνών μας.

Εμείς οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών και των πόλεων των τουρκικών παραλίων διακηρύσσουμε ότι:
– Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας. Οι διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο είναι το στέρεο έδαφος για την ειρηνική συνύπαρξη και τη φιλία των λαών μας.
– Οι τοπικές μας κοινωνίες επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.
– Αντιμετωπίζοντας ίδιες προκλήσεις αλλά και προβλήματα επιδιώκουμε κοινές δράσεις που ωφελούν τους συμπολίτες μας.
– Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης