Συνεχίζεται σήμερα, για τρίτη μέρα, η κατάληψη της κεντρικής πλατείας Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης από περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αφγανοί.

Οι διαμαρτυρόμενοι διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί. Καταγγέλλουν, επίσης, τον θάνατο Αφγανού μετανάστη, ο οποίος όμως διαψεύδεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαμαρτυρόμενοι -οι οποίοι έχουν καταθέσει τα τρίπτυχά τους έντυπα υποβολής αιτήματος ασύλου στους επικεφαλής τους, και άρα δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την πλατεία μόνοι τους- υποστηρίζουν ότι για τον «θάνατο» του παραπάνω ευθύνεται ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία που λειτουργούσαν το βραδινό ιατρείο στον καταυλισμό και οι οποίοι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στον εν λόγω ασθενή.

Οι εθελοντές μετά τις καταγγελίες, που μάλιστα έγιναν επώνυμα, κατά της οργάνωσής τους αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο και αφήνοντας έτσι μια μικρή πόλη 6.500 κατοίκων ακάλυπτη ιατρικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, 9 Απριλίου, το ιατρείο είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από ομάδα διαδηλωτών. Για τον βανδαλισμό αυτόν δεν έγινε κάποια σύλληψη. Μετά το κλείσιμο του βραδινού ιατρείου, η ιατρική φροντίδα τόσων ανθρώπων επιβάρυνε τον Ελληνικό Στρατό που επιχειρεί μέσα στον καταυλισμό και φυσικά τις μονάδες παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητεί την άμεση εκκένωση της πλατείας από την Ελληνική Αστυνομία και την τήρηση του νόμου.

«Η πόλη και οι πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης προς τους διοικούντες. Τέτοιες πρακτικές από πρόσφυγες, μετανάστες και οργανώσεις που δρουν διά αυτών πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με ό,τι ο νόμος επιτάσσει» σημείωσε ο κ. Γαληνός.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου ήρθε σε επαφή για το θέμα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης