Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κ. Γ. Οικονόμου, σε βάρος δύο επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, με την αξία των ωφελημάτων να υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ, της απάτης σε βάρος του δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ, της πλαστογραφίας με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το σκάνδαλο του Αιολικού Πάρκου στην Ρόδο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εισαγγελέας ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ι. Σιδηρόπουλου, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος δύο στελεχών του υπουργείου επί θητείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αργότερα, επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιτζή, και ζήτησε πλήρη ενημέρωση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου ενόψει της διενέργειας σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο καταγγελλόμενων έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2005 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας στην υπηρεσία, ενώ ο δεύτερος, συγγενής στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που παραιτήθηκε θορυβωδώς από το αξίωμα του βουλευτή, παραμένει στη θέση του στο υπουργείο.

Στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας έχει ήδη παραγγελθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου συγκεκριμένων δημοσίων λειτουργών, που καταγγέλθηκαν για δωροληψία από τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αιολικό Πάρκο A.E., κ. M. Xατζησάββα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική έρευνα, που διενεργεί πλέον ο Επίκουρος Ανακριτής Ρόδου, κ. Ι. Καννάκης, εστιάζεται σε συγκεκριμένα παραστατικά καταθέσεων και μεταφοράς χρημάτων, που προσκόμισε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ο κ. Xατζησάββας. Πρόκειται συγκεκριμένα για παραστατικά των τραπεζών Eργασίας, Eγνατίας και Eθνικής Tράπεζας.

Τα παραστατικά αυτά φέρονται να αφορούν καταγγελίες που έχουν γίνει για καταβολή μίζας σε προσωπικό λογαριασμό αρμόδιου της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σε καταβολή μίζας σε επιτελείς του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να εγκριθεί το αίτημα της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε., για την ένταξη του έργου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και σεβαστού ποσού σε συνεργάτη πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μεθόδευσε παράνομα την τροποποίηση της Άδειας Εγκατάστασης του έργου…

Σχετικά με την επιχορήγηση των περίπου 2,2 δισ. δρχ. της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε. βάσει του αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Xατζησάββας διατείνεται ότι, κατά τον έλεγχο του Κεντρικού Οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μέλη της επιτροπής, αφού διαπίστωσαν παρατυπίες της ΑΒΒ και της GREENTECH ENERGY SYSTEMS A/S στην πρώτη έκθεσή τους, τις διέγραψαν σε δεύτερη έκθεσή τους, που ακολούθησε μετά από την καταβολή 100.000 ευρώ σε καταθέσεις λογαριασμών συνεργατών τους!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Χατζησάββα, η βασιμότητα των οποίων θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί αρμοδίως, ο ήδη συνταξιοδοτηθείς υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης έλαβε μίζα ύψους 30 εκατ. δρχ. σε λογαριασμό του, αφού έπεισε τον κ. Χατζησάββα ότι διατηρούσε υψηλότατες κυβερνητικές και υπηρεσιακές επαφές και γνωριμίες, καθώς και πολλούς πελάτες σχετικούς με το αντικείμενο του έργου. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται, μάλιστα, η τηλεφωνική του ατζέντα!

Ο δεύτερος καταγγελλόμενος φέρεται, κατά τον έλεγχο του Κεντρικού Οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, να διαπίστωσε αρχικά παρατυπίες των Γερμανών της ΑΒΒ και της GREENTECH ENERGY SYSTEMS A/S και να συνέταξε σχετική έκθεση, η οποία αντικαταστάθηκε από άλλη που παρέβλεπε τις παρανομίες.

Ο κ. Χατζησάββας υποστηρίζει ότι του κατέβαλε 100.000 ευρώ, απροκάλυπτα, καθ’ ότι τα ζητούσε και σε καταθέσεις λογαριασμών συνεργατών του, ενώ ισχυρίζεται ότι ερχόταν στη Ρόδο φιλοξενούμενος σε πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο Ανακριτής θα εξετάσει, εξάλλου, τυχόν περίπτωση παράνομης διάθεσης χρηματικών ποσών από Ευρωπαϊκά Κονδύλια, ενώ στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις Εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας.

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν γνωστοποιήθηκαν, εξάλλου, με έγγραφο του Εισαγγελέα στον OLAF, τον αρμόδιο οργανισμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υποθέσεις του είδους, ο οποίος ήδη διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση. Ενημερώθηκε, άλλωστε, και ο Εισαγγελέας της Ελλάδας στον OLAF, κ. Χ. Χατζηπαζαρλής.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με σχετική υπουργική απόφαση υπαγωγής, αριθμ. 50038/ΥΠΕ/1/00057/23-4-1999, αριθ. Φακέλου 2365/ΥΠΕ/00057, στις 23 Απριλίου 1999 ενέταξε το έργο του Αιολικού Πάρκου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 2601/98.

Με βάση την υπουργική απόφαση και τον νόμο 2601/98, η εταιρεία υποβάλλεται σε τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να έχει το δικαίωμα είσπραξης επιχορήγησης και επιδότησης για την κατασκευή του έργου.

Λαδώματα και διευκολύνσεις

Όμως, η εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε., υπό την τότε μετοχική της σύνθεση και την αδυναμία του στρατηγικού επενδυτή, Greentech Energy Systems A/S, στην τήρηση των επιβληθέντων προϋποθέσεων, δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο και ταυτοχρόνως να τηρήσει τους όρους της ένταξης.

Προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε. και τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, φέρεται να αποφάσισε την πώληση του ποσοστού της στην Γερμανική ABB AG και σε θυγατρικές της.

Ύστερα από την εξασφάλιση του ελέγχου της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε., εκλέγουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τοποθετώντας τρία μέλη από την σύνθεση του τετραμελούς Δ.Σ. Η εταιρεία ABB Calor Emag Schaltanlagen AG, σε συνέχεια ειδικής σύμβασης με την ABB Unterstutzungseinrichtung GmbH και την Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε., καταρτίζουν μία ειδική «συμφωνία διευκόλυνσης» -όπως την αποκαλούσαν στις 19.12.2000- με τον τυπικό χαρακτηρισμό: εταιρικό δάνειο προς την εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε. ύψους 6.800.000 ευρώ για να εξυπηρετηθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Στην συνέχεια, όρισαν ως ανάδοχο εργολάβο για την κατασκευή του έργου θυγατρική εταιρεία του Ομίλου εταιρειών της ΑΒΒ, και φέρονται να διαμόρφωσαν το κατασκευαστικό κόστος με τέτοιο τρόπο, ώστε να δικαιολογείται η ολική απορρόφηση της επιχορήγησης, της επιδότησης και της προβλεπόμενης από την απόφαση και τον νόμο αναπροσαρμογή κόστους με 15% επιπλέον του κόστους κατασκευής του έργου.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την κατασκευή και υλοποίηση του έργου αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 12MW, με βάση την Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ανερχόταν σε 4.500.000.000 δρχ. και δεν συμπεριλάμβανε την αναπροσαρμογή του κατασκευαστικού κόστους με επιπλέον ποσοστό 15%.

Στην συνέχεια, η ΑΒΒ, όπως καταγγέλθηκε, ανακάλυψε ότι λόγο έλλειψης Α.Φ.Μ. και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας στην Ελλάδα δεν μπορούσε να ασκεί καθήκοντα εργολάβου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα αναπροσαρμογής της σύμβασης κατασκευής του έργου και του κόστους του, όπως αυτό είχε περιγραφεί και κοστολογηθεί στην σύμβαση κατασκευής του.

Αυτό, μάλιστα, συνέβη παρότι φέρεται να είχε εισπράξει τα χρήματα, έχοντας την σύμβαση κατατεθειμένη στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου στα Υπουργεία αλλά και στην διοίκηση στην Γερμανία, χωρίς να χαθεί η επιχορήγηση και η επιδότηση του έργου και να επιστραφεί μέρος των ήδη εισπραχθέντων χρημάτων.

Η ΑΒΒ καταγγέλθηκε ότι προέβη σε αναθεώρηση του κόστους με υπερτιμολογήσεις. Ο κ. Χατζησάββας υποστηρίζει ότι τα υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια της ΑΒΒ προς την εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ ανέρχονται στο ποσό των 3.746.000 DM και ανάλογα ήταν τα ποσά επιχορήγησης και επιδότησης.

Πηγή: Δημοκρατική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης