Στη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Βιοκαυσίμου από τηγανέλαια προχώρησαν μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου Λιβαδειάς.

Η Μονάδα που βρίσκεται στο χώρο του Εργαστηριακού Κέντρου σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του τομέα Μηχανολογίας του Ε.Κ. Λιβαδειάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, αλλά και την ελαχιστοποίηση του κόστους θέρμανσης των σχολείων του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Μονάδα που δημιούργησαν οι μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Λουκά Μακαλιά, Παναγιώτη Γλιαρμή και Ηλία Μπαλάσκα, οι οποίοι και πρότειναν το project, παρουσίασαν ο διευθυντής Κώστας Καλοβρέκτης του Εργαστηριακού Κέντρου και οι καθηγητές του, παρουσία τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.

«Το Εργαστηριακό Κέντρο Λιβαδειάς (πρώην ΣΕΚ) συνεχίζει τις καινοτόμες δράσεις του και φέτος μια από αυτές είναι η μονάδα βιοντίζελ την οποία έχουν κατασκευάσει οι μαθητές σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλοβρέκτης

Ο Τομεάρχης Μηχανολογίας του Ε.Κ. Λιβαδειάς, Λ. Μακαλιάς, μιλώντας για τη δημιουργία αυτής της μονάδας επεσήμανε ότι ήταν μια ιδέα που μελετούσαν εδώ και ένα χρόνο με τους μαθητές του Ε.Κ. Λιβαδειάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με τους μαθητές από πέρυσι μέσα από το διαδίκτυο, βλέποντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τηγανέλαια πετιέται στον κάθε νεροχύτη», είπε ο κ. Μακαλιάς  και πρόσθεσε ότι ήδη στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια, τα οποία μαζεύουν από τα καταστήματα εστίασης και στη συνέχεια τα επεξεργάζονται προκειμένου να παράγουν βιοντίζελ.

Από περιβαλλοντικής άποψης έχει εκτιμηθεί ότι ένα λίτρο λαδιού τηγανίσματος που έχει χρησιμοποιηθεί μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού. Αντίθετα τα έλαια και τα λίπη αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμου το οποίο είναι 100% βιοδιασπώμενο.

Έτσι, αρκετοί εκτιμούν οτι το βιοντίζελ αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος αφενός για τις οικολογικές του ιδιότητες και αφετέρου διότι η παραγωγή του κοστίζει λιγότερο από το πετρέλαιο.

Πιo συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη μονάδα που δημιούργησαν οι μαθητές περιλαμβάνει μια δεξαμενή τηγανέλαιου 200/250lt και μια άλλη δεξαμενή μεθανόλης με καυστική σόδα. Το τηγανέλαιο παρουσία αλκοόλης και καταλύτη καυστική σόδα μετατρέπεται σε βιοντίζελ και γλυκερίνη.

Η αναλογία που χρησιμοποιείται είναι συγκεκριμένη αφού εισάγοντας στο σύστημα 100 lt τηγανόλαδου, 16 lt μεθανόλη και 600 γραμμάρια NaOH ( καυστική σόδα) αποκτάμε 100 lt οικολογικού βιοντίζελ και γλυκερίνη. Η γλυκερίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κεριού ή σαπουνιού, ενώ σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα με την προσθήκη πριονιδίου και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να φτιαχτούν από την γλυκερίνη Ενεργειακά Τούβλα Θέρμανσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο στον καυστήρα.

Με την δημιουργία αυτής της μονάδας  οι μαθητές του Ε.Κ. επιδιώκουν να καλύψουν την θέρμανση του σχολείου τους, αλλά και να καταφέρουν με την κατάλληλη συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων να καλύψουν την θέρμανση σε όλα τα δημόσια σχολεία της Λιβαδειάς.

Για αυτόν τον λόγο, όπως έκαναν σαφές, τα επόμενα βήματα είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η δημιουργία από το Δήμο ενός δικτύου συγκέντρωσης των τηγανέλαιων.

Πηγή: lamiastar.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης