Περιορισμούς στις υπερεξουσίες των δευτεροβάθμιων επιτροπών συντάξεων του ΙΚΑ, επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο «φρενάρει» τη δυνατότητά τους να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας που έχει πιστοποιήσει η πρωτοβάθμια επιτροπή στους ασφαλισμένους. .

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, μπλοκάρει τη διολίσθηση προς τα κάτω του ποσοστού αναπηρίας, γεγονός που έχουν καταγγείλει πολλές φορές άτομα με ειδικές ανάγκες ή με χρόνια νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απόφαση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, έγινε δεκτή η προσφυγή 58χρονης ασφαλισμένης στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και κρίθηκε ότι δεν μπορεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή να της μειώσει το ποσοστό αναπηρίας που είχε προσδιορίσει η πρωτοβάθμια επιτροπή του ίδιου ασφαλιστικού φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωσης της 58χρονης ασφαλισμένης, η πρωτοβάθμια επιτροπή προσδιόρισε το ποσοστό της αναπηρίας της σε 50% ενώ η δευτεροβάθμια σε 25% από το οποίο το 10% οφειλόταν, όπως ανέφερε, σε ψυχιατρική πάθηση.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν δύναται η δευτεροβάθμια επιτροπή να χειροτερεύσει την θέση του ασφαλισμένου «δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνουν πάντως οι σύμβουλοι Επικρατείας προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλιστικού οργανισμού να ασκήσει προσφυγή κατά της γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης