Μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) αποτυπώνει τις αλλαγές στις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017.

«Τους τελευταίους μήνες, η χρήση της θαλάσσιας οδού από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί, οι θαλάσσιες αφίξεις προς την Ιταλία έχουν μειωθεί, ενώ παρατηρούμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιλέγουν όλο και πιο διαφοροποιημένες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη», είπε η Pascale Moreau, Διευθύντρια του Γραφείου της Ευρώπης της Υ.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν από την Λιβύη στην Ιταλία σημείωσε πτώση. Περίπου 21.700 άνθρωποι έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο χαμηλότερος αριθμός για αυτή την περίοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τρίτο τρίμηνο του 2017, ένα αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία, έφυγε από την Τυνησία, την Τουρκία και την Αλγερία ενώ οι τρεις βασικές εθνικότητες όσων έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ήταν Σύροι, Μαροκινοί και Νιγηριανοί.

Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αφίξεις μέσω θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων από το καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο, περίπου 4.800 άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της Ελλάδας, ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα μήνα από τον Μάρτιο του 2016. Περίπου το 80% των ανθρώπων που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα ήταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ τα δύο τρίτα ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στην Ισπανία καταγράφηκε αύξηση 90% στις αφίξεις μέσω θαλάσσης και ξηράς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι περισσότεροι από τους 7.700 ανθρώπους που διέσχισαν τα σύνορα προέρχονταν από το Μαρόκο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα, ενώ οι αφίξεις στα χερσαία σύνορα της χώρας ήταν κυρίως Σύροι.

Η έκθεση επίσης αποτυπώνει αφίξεις από την Τουρκία στη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – τις πρώτες από τον Φεβρουάριο του 2015 – καθώς επίσης και μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των αφίξεων στην Κύπρο από την αρχή του έτους.

«Παρά την μείωση του αριθμού των ανθρώπων που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο, χιλιάδες εξακολουθούν να επιχειρούν απελπισμένα και ριψοκίνδυνα ταξίδια προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη», ανέφερε η κ. Moreau. Παρατήρησε επίσης με ιδιαίτερη ανησυχία ότι έως τις 20 Νοεμβρίου 2017 σχεδόν 3.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είχαν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνταν στη θάλασσα και ότι τουλάχιστον άλλοι 57 είχαν πεθάνει κατά μήκος χερσαίων διαδρομών μέσα στην Ευρώπη ή στα σύνορά της το 2017. Τέλος πρόσθεσε ότι οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες και τα κορίτσια θύματα εμπορίας ανθρώπων καθώς τα 15.200 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά που έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την αρχή του έτους.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι δευτερογενείς μετακινήσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες όπως επίσης και οι αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές από πολλές χώρες. Τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να διερευνηθούν και να εξαλειφθούν, αναφέρει η έκθεση.

«Η Υ.Α. συνεχίζει να κάνει έκκληση για μεγαλύτερη πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη, όπως η επανεγκατάσταση και η οικογενειακή επανένωση. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στα Ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε η κ. Moreau. «Ευχαριστούμε πολύ για τη μέχρι σήμερα συμβολή των κρατών, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση που απηύθυνε η Υ.Α. τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη δημιουργία επιπλέον 40.000 θέσεων επανεγκατάστασης για πρόσφυγες που βρίσκονται σε 15 χώρες κατά μήκος της οδού της Κεντρικής Μεσογείου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης