Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 06.00 το πρωί ολοκληρώθηκε από τους άνδρες του Οργανωμένου Εγκλήματος η σύλληψη των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου Εnerga – Hellas Power, το οποίο φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 200 εκατομμύρια ευρώ!

Με ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν οι «άφαντοι» μέχρι σήμερα Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Χαράλαμπος Σμυρλιάδης.

Είχαν προηγηθεί συντονισμένες ενέργειες του ανακριτή-προέδρου που χειρίζεται την υπόθεση, κ. Σπύρου Γεωργουλέα, και των εισαγγελικών Αρχών και δη της εισαγγελέως, κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Η απόφαση να εκδοθούν δικαστικά εντάλματα σύλληψης ελήφθη υπό τον φόβο ότι οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, ετοιμάζονταν να «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών είχαν περιέλθει νέα στοιχεία, ενώ βρέθηκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί, τους οποίους διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη.

Συμπληρωματικές διώξεις

Οι δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο το οποίο φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο και να έχει εξαπατήσει καταναλωτές των δύο εταιρειών επιταχύνθηκαν, καθώς ήδη από τις 15 Οκτωβρίου έχουν ασκηθεί συμπληρωματικές διώξεις για το αδίκημα της κακουργηματικής λαθρεμπορίας (σχετίζεται με τη μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι διώξεις «συνοδεύονταν» από εισαγγελικό πόρισμα-σοκ, που επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί, δε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ακόμη ένα «χτύπημα» κατά της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η πολύμηνη ποινική προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργήθηκε από την κυρία Παπανδρέου, ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Εναντίον συνολικά 11 προσώπων ασκήθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην Υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρέθηκαν και οι επιχειρηματίες κ.κ. Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις δύο εταιρείες, ενώ από την ποινική δίωξη είχαν απαλλαγεί τα μέλη της ΡΑΕ τα οποία είχαν κληθεί και καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου κατά τη διάρκεια της προδικασίας.

Αρχικά η υπόθεση είχε ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος δικαστής (ο κ. Γεωργουλέας), όπως συνέβη και με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου αλλά και εκείνη των υποβρυχίων.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ειδικός ανακριτής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, εντόπισαν και κατέσχεσαν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των ελληνικών και των κυπριακών Αρχών, στο πλαίσιο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Πριν από λίγο καιρό, οι εισαγγελικές Αρχές είχαν εκδώσει μια πρωτοποριακή -σε νομική σκέψη- πρόταση, βάσει της οποίας μπορούσαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ που είχαν κατασχεθεί στους εν Ελλάδι τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Ηellas Power να αποδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Η νομική πρόταση, που έφερε την υπογραφή της εισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Πόπης Παπανδρέου, προέβλεπε τον ορισμό του Υπουργείου Οικονομικών ως μεσεγγυούχου και την έκδοση επιταγών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Βάσει της εισαγγελικής πρότασης, ένα μέρος των χρημάτων θα διετίθετο στο ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, όπως αγορά φαρμάκων για καρκινοπαθείς και λοιπές ευπαθείς ομάδες, ένα ποσό θα δινόταν στον Δήμο Αθηναίων και ένα άλλο ποσό στη «Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ ΑΕ)».

Ωστόσο, η προσπάθεια για την αποδέσμευση των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την επιστροφή τους στο Δημόσιο προσέκρουσε επάνω στην κατηγορηματική άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που έκρινε ότι οι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος» δεν ήταν νομικά επαρκείς προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Μέσω ενός 52σέλιδου βουλεύματος, οι αρμόδιοι δικαστές απέφυγαν να νομιμοποιήσουν με το βούλευμά τους μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε απόδοση χρημάτων σε φερόμενους ως παθόντες πριν καν αποφασίσει η Δικαιοσύνη τελεσίδικα αν είναι παθόντες και, βέβαια, αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι.

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι ακόμη και η «συναίνεση» των δύο εταιρειών δεν έπαιζε κανέναν ρόλο, δεδομένου ότι «η συναίνεση αυτή αφορούσε μόνο στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και ουχί τη βασική παθούσα που φέρεται να είναι η ΛΑΓΗΕ αφενός και αφετέρου από καμία διάταξη του ποινικού νόμου δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ευχέρεια». Παράλληλα, ανέφεραν ότι η θετική απόκριση στο αίτημα θα οδηγούσε στο οξύμωρο να αποδίδονται πρόωρα στους φερόμενους παθόντες προϊόντα εγκλήματος χωρίς καν να έχει κριθεί αν είναι πράγματι παθόντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης