Τα στοιχεία που θα πρέπει στο εξής να αναφέρουν στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν οι δικαστικοί λειτουργοί αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για τη νέα κόντρα τους με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Τέσσερις Δικαστικές Ενώσεις στρέφονται σε βάρος της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη σχετική υπουργική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που δικαστικές ενώσεις αμφισβητούν ευθέως τη νομιμότητα απόφασης που λαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου της Δικαιοσύνης. Η κίνησή τους αυτή έχει σκοπό να «φρενάρει» την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που αναφέρει ότι στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων θα δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.α.

Στην προσφυγή προβάλλονται όχι μόνο νομικοί λόγοι για τους οποίους οι δικαστές είναι αντίθετοι στην υπουργική απόφαση. Όπως αναφέρουν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς και το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν πως «εφόσον καταγραφούν τα ζητούμενα περιουσιακά και προσωπικά δεδομένα στις επίμαχες δηλώσεις, αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό τα φυλασσόμενα στο σπίτι τους κινητά περιουσιακά στοιχεία, με ότι συνέπεια έχει αυτό για τους ίδιους προσωπικά και τα μέλη των οικογενειών τους». Μάλιστα δεν παραλείπουν να τονίσουν πως «λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί οι πολίτες φυλάσσουν στα σπίτια τους χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την δήλωση των προσωπικών δεδομένων (επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο) των οικείων συγγενών (τέκνα, γονείς, παππούς, γιαγιά, κ.ά.) που υποχρεώνονται να αναφέρουν, υπογραμμίζουν στην προσφυγή τους ότι η νομοθεσία (νόμος 3213/2003 όπως έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερους νόμους) έχει πλέον καταργήσει την συγκεκριμένη αναγραφή, αλλά η επίμαχη απόφαση επαναφέρει την υποχρέωση αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης