Στην πλήρωση των θέσεων της κενών Μητροπολιτικών Εδρών Κεφαλληνίας και Τρίκκης και Σταγών προχώρησε, σήμερα, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας αναδείχθηκε ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, με 69 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης έλαβε 6 ψήφους. Επίσης, βρέθηκαν και 4 λευκές ψήφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, επικράτησε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νάσης, με 48 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ακολούθησαν ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωνσταντίνου με 28 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Καλογήρου με 1 ψήφο. Επίσης, βρέθηκαν 1 λευκή ψήφος και 1 άκυρη.

Εν συνεχεία, η ΙΣΙ ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Οι χειροτονίες των μητροπολιτών θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιογραφικά των νέων μητροπολιτών

Ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος (κατά κόσμον Σπυρίδων-Ιωάννης) Αργυρός γεννήθηκε στο Φτερνό Λευκάδος το 1958, γιος του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας. Μετά την εγκύκλιο μόρφωσή του εισήχθη στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας υποτροφία από το ΙΚΥ κατά την τετραετή του φοίτηση (1982-1986).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (1986-1991), στο Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, με εξειδίκευση στην Πρωτοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και ακολούθως αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Επίσης, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Pontificio Istituto Orientale) και πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μοναχός έγινε την 23η Δεκεμβρίου 1980 στην Ιερά Μονή Βελλάς, διάκονος χειροτονήθηκε την 25η Δεκεμβρίου 1980 και πρεσβύτερος την 26η Φεβρουαρίου 1987 από το μακαριστό μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο. Διετέλεσε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς (1993-2007) και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς από το έτος 2007 έως σήμερα. Το έτος 2008 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας στην ΑΕΑ Βελλάς. Ομιλεί την ιταλική και τη γαλλική γλώσσα.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Νάσης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιανουαρίου 1975. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Θεσπρωτικό του νομού Πρεβέζης.

Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της αγγλικής γλώσσας.

Μοναχός έγινε στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί ηγουμενίας του νυν μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, στις 18 Οκτωβρίου 1999. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 20 Οκτωβρίου 1999, πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης στις 5 Οκτωβρίου 2000 από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Β’ Χρυσοφάκη.

Διετέλεσε γραμματεύς και διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και διευθυντής του φοιτητικού εκκλησιαστικού οικοτροφείου «Άγιος Αντώνιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, καθώς και ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης, επί αρχιερατείας του μητροπολίτη Παντελεήμονος Β’ Χρυσοφάκη και του μητροπολίτη Ανθίμου Ρούσσα.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος τον διόρισε πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης