Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με νέα κακουργηματική δίωξη βρίσκεται η «εν πολλές αμαρτίες» …Ρroton Bank.

Αιτία και πάλι τα «θαλασσοδάνεια» που ενέκρινε, ακόμη και μετά τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για να καταλήγουν στις τσέπες των μελών του ΔΣ της τράπεζας. Η νέα ποινική δίωξη αφορά σε δάνεια ύψους 38 εκ. ευρώ που ενέκριναν δύο μέλη του ΔΣ της Proton για τις εταιρείες τους και ουσιαστικά στην πορεία χάθηκαν. H κατηγορία δεν αφορά στον ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατ. ευρώ, αλλά στρέφεται κατά του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton και κατά των δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρώην μετόχων της ΩΜΕΓΑ Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο επιχειρηματίες φέρονται να μπήκαν στο ΔΣ της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους, πείθοντας μάλιστα τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει «θαλασοδάνεια», ύψους περίπου 38 εκατομμυρίων. Τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων διώκονται για κακουργηματική απιστία, ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 από το καλοκαίρι του 2011 από πρόσωπα της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank και ηθική αυτουργία στην ανωτερω πράξη.

Α) Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε κύριος μέτοχος (2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ Τράπεζας ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμεγα Bank, όσο και της Proton. Παύθηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ, τη στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.
Β) Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε κύριος μέτοχος (1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ Τράπεζας, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο στην ΩΜΕΓΑ όσο και στην Proton και δραστηριοποιείτο σε επιχειρηματικό σχήμα με τον δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης