Νομίμως έχουν συγκροτηθεί και με εν ενεργεία δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων οι ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας τις προσφυγές του σωματείου “Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόςφυγες” και της “Ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα των προςφύγων”.

Οι δύο ενώσεις αμφισβητούσαν την νόμιμη και συνταγματική συγκρότηςη των αρχών, προςφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα με απόφαση της Ολομέλειας.
Με δύο αποφάσεις του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι μπορούν να συμμετέχουν στις επιτροπές διοικητικοί δικαστές με τοποθέτηση τους από τον γενικό επίτροπο και πως δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτοί οι δικαστές που συμμετέχουν στις επιτροπές μπορεί να συμμετέχουν και σε κάποια μελλοντική δικαστική σύνθεση που θα κληθεί να δικάσει πράξη που εξέδωσε η επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η Ολομέλεια απέρριψε τον ισχυρισμό των δυο Σωματείων ότι η σύνθεση των εν λόγω επιτροπών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως και έγινε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης