Εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9.30΄ το βράδυ η ένταση έξω από το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν επεισόδια, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ – στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ – απώθησαν τις ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια, εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα, κ.α. αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφεραν να τους απομακρύνουν, ενώ – όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία – στη διάρκεια των επεισοδίων, διάρκειας 3,5 περίπου ωρών, έγιναν τέσσερις προσαγωγές.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων καθαρίζουν την περιοχή, έξω από το εκθεσιακό κέντρο, από τις πέτρες, τους καμένους κάδους απορριμμάτων και τα άλλα αντικείμενα, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Τσιμισκή, Λεωφόρο Στρατού και Αγγελάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κουκουλοφόροι είχαν βάλει φωτιές σε κάδους, πετούσαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τα ΜΑΤ, τα οποία απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Νωρίτερα μερίδα διαδηλωτών κατάφεραν να περάσουν την περίφραξη, με σκοπό να κινηθούν προς την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στο συνεδριακό χώρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πόρτες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων δεν επέτρεψαν την είσοδο των πολιτών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Παρόλα αυτά, οι συγκεντρωμένοι δεν πτοήθηκαν, φωνάζοντας πολλές φορές το σύνθημα κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη: «Μαλ…, αρχ…, Μηταφίδη».

Στην ημερίδα μιλούσαν επίσης ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και άλλοι ειδικοί επί του μακεδονικού ζητήματος.

Μάλιστα, η «θερμή» υποδοχή που ετοίμαζαν ομάδες πολιτών σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάμβαναν μέρος σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Μακεδονικό: Τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια» ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τον τόπο διεξαγωγής της.

Το «Κίνημα Σφυρίζω» είχε προγραμματίσει αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: «Πάρτε τη σφυρίχτρα σας και ελάτε μαζί μας, να σφυρίξουμε ειρηνικά έξω από το ΣΥΡΙΖΑ!».

«Το Κίνημα Σφυρίζω είναι πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη. Πολίτες και ψηφοφόροι διαφορετικών κομμάτων αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση του σκοπιανού, αλλά και της… γραβάτας στα χέρια τους. Με μια σφυρίχτρα θα διαμαρτύρονται για όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς τη συγκατάθεση τους, πχ με σχετικό δημοψήφισμα», συνεχίζει.

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων Τούμπας του ΠΑΟΚ, προϊδέαζαν για όσα επρόκειτο να συμβούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, κατηγορούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι «στις 17 Ιουνίου υπέγραψαν την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη τους, παραδίδοντας την Μακεδονική πολιτισμική κληρονομιά και αναγνωρίζοντας παράλληλα Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, σε ένα κρατίδιο Σλάβων».

Ενημερώνουμε τους κυβερνώντες, συνεχίζουν, «πως τους περιμένουμε τη Δευτέρα να τους υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει και τους υποσχόμαστε ότι δεν θα λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης