Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ένας Καναδός επιχειρηματίας, ο οποίος θησαύρισε σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών που προμηθεύονταν σε υψηλή τιμή τεχνητά «φουσκωμένες» μετοχές και έβλεπαν τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται μέσα σε μια στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλληφθείς ήταν επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε καταφέρει το 2008 να εξαπατήσει χιλιάδες επενδυτές σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, μέσω αγοραπωλησιών μετοχών που είχαν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται ότι αποτελούν προϊόν των ελεύθερων και νόμιμων δυνάμεων της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πρόκειται για έναν άνδρα 58 ετών, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Παλαιό Φάληρο. Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών.

Η μέθοδος «pump and dump»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως ο συλληφθείς είχε τεθεί επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2008, εξαπατώντας επενδυτές τόσο στην Πενσυλβανία όσο και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Σύμφωνα με την αμερικανική ποινική νομοθεσία, εμπλέκεται σε αδικήματα συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης τίτλων καθώς και σε υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου. Ως πρόεδρος και διευθυντής εταιρείας και μέτοχος άλλων δύο που δραστηριοποιούνται στον χρηματιστηριακό κλάδο, χρησιμοποιούσε τις επιχειρήσεις ως «όχημα» για να πραγματοποιεί απάτες με τη μέθοδο «pump and dump».

Ουσιαστικά, προκαλούσε τεχνητή άνοδο στην τιμή και τη συναλλαγματική αξία των μετοχών, και στη συνέχεια πωλούσε αξιόγραφα σε υψηλή τιμή σε ανυποψίαστους επενδυτές, οι οποίοι ήθελαν να προβούν σε μια επένδυση με προοπτική. Με τη μεθοδολογία αυτή, η σπείρα αποκόμιζε υπέρογκα κέρδη, καθώς οι επενδυτές κατέβαλλαν ποσά για μετοχές των οποίων η αξία ήταν πολύ μικρότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2008, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δωροδόκησε χρηματιστές με σκοπό την υπερβολική αύξηση των τιμών πώλησης των μετοχών και την εξαπάτηση των επενδυτών.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε ο 58χρονος, από κοινού με άλλα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων Αρχών υπερβαίνει το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών και στη συνέχεια σε κατάστημα κράτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης