Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός στην Αρχαία Αγορά της Κω, καθώς τουλάχιστον δύο κίονες κατέρρευσαν. Στο νησί έχουν ήδη καταφθάσει κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες».

Επισημαίνεται, επίσης, πως «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

Δείτε φωτογραφίες από την Αρχαία Αγορά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εγκέλαδος πάντως παίζει ένα… περίεργο παιχνίδι με την Αρχαία Αγορά της Κω, μιας από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Ο χώρος για πρώτη φορά ανασκάφτηκε από την ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, όταν τα Δωδεκάνησα τελούσαν υπό ιταλική κυριαρχία, κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της πόλης, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933…

Οι σεισμοί μάλιστα έχουν διαμορφώσει την ιστορία της Αρχαίας Αγοράς. Όπως διαβάζουμε στη wikipedia:

Η Αρχαία Αγορά ήταν το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της Κω. Οικοδομήθηκε αρχικά τον 4ο αι. π.Χ. σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της πόλης. Η Αρχαία Αγορά της Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα.

Οι συχνοί σεισμοί που έπληξαν το νησί έδιναν αφορμή για συνεχείς ανοικοδομήσεις της πόλης. Τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνταν βοηθούν στη διάκριση των οικοδομικών φάσεων. Ο σεισμός του 6ου ή 5ου αι. π.X. δεν άφησε ίχνη στην οικοδομική ιστορία της πόλης. Αυτή την περίοδο η πόλη της Κω αναγνωρίστηκε ως σημαντικό διοικητικό κέντρο, οικοδομήθηκαν στην περιοχή του λιμανιού και της αγοράς σπουδαία διοικητικά κτίρια αλλά και ιερά. Η αγορά ήταν η “καρδιά” του οικονομικού κέντρου του νησιού με δρόμους, εργαστήρια καταστήματα και βωμούς που συνθέτουν την ‘παραδοσιακή’ εικόνα μιας αρχαίας αγοράς.

Την επόμενη περίοδο γίνεται ευρεία χρήση του μαρμάρου. Αυτή την εποχή (2ος αι. π.X.) κατασκευάζονται τα μνημειώδη κτηριακά συγκροτήματα που έδωσαν μεγαλοπρεπή όψη στην πόλη. Η ανοικοδόμηση που ακολούθησε το σεισμό του 142 μ.X. (επί αυτοκράτορα Αντωνίνου του Eυσεβούς) άλλαξε την όψη της πόλης. Στα κτήρια έγινε χρήση της χυτής τοιχοποιίας, ενώ αυτή την περίοδο οικοδομούνται οι θέρμες, το θέατρο, το στάδιο και γίνεται ανακατασκευή της αγοράς και των οικοδομικών τετραγώνων. Καθοριστικός ήταν ο σεισμός του 469 μ.Χ. (επί αυτοκράτορα Λέοντος I) που σημαίνει το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Ο αρχαιολογικός χώρος ανασκάφτηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της πόλης, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης