Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις συνολικά πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν τακτοποιήσουν έγκαιρα την οφειλή τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Ο «λογαριασμός» του εφετινού ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες, ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώΣύμφωνα με τη Σοφία Σεχπερίδου, διευθύντρια της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, «όσοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση θα έχουν μία προσαύξηση 0,37%», ενώ θα μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Ακόμη, πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα «να ρυθμίσουν το σύνολο της οφειλής, εφόσον καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση».

Ο «λογαριασμός» του εφετινού ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ. Ο στόχος, δηλαδή, παραμένει ίδιος συγκριτικά με αυτόν που είχε τεθεί πέρυσι.

Εκπτώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που χορηγούνται, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

α) Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:
– το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ για τον άγαμο. Σε αυτό το ποσό προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τα 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
– η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

β) Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
– το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
– η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα
– ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.

Επισημαίνεται ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη, ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης